Dolazi Jesen vreme je za sadnju


Dolazi Jesen vreme je za sadnju

Lukovice su grupa najatraktivnijih i najrazličitijih biljaka u našoj bašti. Gotovo je nemoguće opisati svu raznolikost u veličini, boji, mirisu, ili obliku njihovog cveta. Spadaju u vrste koje je lako uzgajati, lako se prilagođavaju novoj sredini, a kad ih jednom posadimo pojavljivaće se iznova, godinama bez posebne nege. Mesta na kojima se sade lukovice u bašti nisu ograničena. One mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvećem, ili sa perenama, ispod drveća, ili na travnjacima stvarajući "divlji" efekat bašte. Većini lukovica odgovaraju sunčane pozicije i dobro drenirano zemljište. Vrste niskog rasta najbolje je saditi po ivicama leja, ili u „kamenim“ baštama, dok je za visoke vrste namenjena sredina, ili zadnji deo leje. Ipak, pošto pravila postoje da bi se ponekad kršila, tako se i lukovice uspešno gaje i kombinuju na više mesta, u skladu sa željama.

Izbor lukovica

Prilikom kupovine obratite pažnju na izbor. Lukovice ne smeju da budu oštećene, ili proklijale. Trebalo bi da budu čvrste i sočne. Ukoliko ne sadite istog dana kada ste ih kupili, obavezno ih ostavite na tamnom, provetrenom i hladnom mestu bez mraza, jer vlaga može izazvati gljivična oboljenja.

Veoma je važan dobar odabir sorti i vrsta. Obično je na ambalaži označeno vreme cvetanja (rane i kasne sorte). Kod lala je ovo veoma važno, jer se može desiti da neke precvetaju dok druge tek pokazuju pupoljke. To odaje sliku neuredne leje. Krokusi uglavnom cvetaju veoma rano, čim se povuku poslednji ostaci snega. Malo posle njih pojaviće se i muskari sa prelepim plavim cvetovima. Lale i narcisi “pratiće” ove cvetove samo ako je reč o ranim sortama. Što se tiče zumbula oni se veoma dobro kombinuju sa kasnim sortama lala i duplih narcisa.
Sadnja Lukovica

Zemljište za sadnju lukovica, tako što će te ga prekopati na dubinu ašova, zatim rasturite humusno đubrivo, zemljište isitnite i izgrabuljajte. Na ovako pripremljenom zemljištu kopaju se rupe za sadnju. Velike lukovice se sade pojedinačno, a to je najlakše uraditi pomoću specijalne sadiljke za lukovice koja ima obeleženu skalu za dubinu sadnje. Više manjih lukovica najbolje je posaditi u specijalnu korpu. Stavite je u iskopanu rupu i napunite je zemljom do potrebne visine. Zatim poređajte lukovice i zatrpajte preostalom zemljom. Na dnu iskopane rupe obavezno stavite sloj peska, rizle, ili sitnog šljunka. Lukovice treba pokriti lišćem, ili slamom da bi se zaštitile od izmrzavanja.

Lukovice koje cvetaju u proleće sade se u jesen. Septembar je idealno vreme za sađenje: ljiljana, visibabe, carske krune… Tokom septembra i oktobra možete saditi: krokus, lale, zumbul, narcis, preslicu, mrazovac, iksiju... Posadite lukovice na dubinu koja je dva puta veća od njenog prečnika. Osim veličine lukovice, i tip zemljišta utiče na dubinu sadnje. U peskovitom sade se dublje, a u glinovitom pliće. Preporučena dubina sadnje za: krokuse i preslicu je od 5 do 7 cm, iksiju 7 cm, lale koje rastu nisko 10 cm, a visoke 15 cm, za zumbule od 10 do 15 cm, narcise od 10 do 20 cm, ljiljane od 15 do 25 cm, visibabe od 4 do 8 cm, carsku krunu 25 cm. Idealno rastojanje između dve biljke odgovara polovini njihove visine, znači od 3 do 5 cm za male i od 30 do 50 cm za velike vrste.

Nove sorte

Božur lale (miks nekoliko sorti Tulip Abigail, T. Angelique, T. Miranda). Visine su od 45 do 55 cm. Predlažemo paletu boja od jarko crvene i ljubičaste do šarmantno roze.

Lala “monsela” visine je 30 cm. Raskošni cvet ove žute, duple, rane lale privukao je pažnju poznatih svetskih baštovana.

Lala “Carousell” belih latica i iskrzanih ivica spada u red visokih lala. Visine je do 65 cm.

Lala “Double beauty of Apeldoorn“ poraste do 55 cm, dok je lala „Candy Corner“ za deset cm kraća. Latice su boje kajsije sa širokim crvenim obodom. Cveta do početka leta.

Lala “Lasting Love“ najelegantnija je među ljiljan lalama. Rubin crveni cvetovi izdvajaju je i čine je “kraljicom maja”. Visine je od 45 do 60 cm.

Izvor: Novosti