Dekorativni četinari


Dekorativni četinari

Ukoliko želite da vaša bašta izgleda živopisno tokom godine, zasadite makar jedan zimzeleni ukrasni četinar.
Oblik krošnje, boja i građa četine čini da svaki vrt izgleda lepše i privlačnije. Evo nekoliko ideja sa kojim biljkama da ih kombinujete.

Kao deo bordure u lejama sa cvećem možete koristiti patuljastu smrču (Picea abies nidiformis). U pitanju je veoma dekorativna i otporna vrsta, raste kružno, a tokom prvih deset godina može da dostigne metar u prečniku. Pogodna je za kamene bašte, ali lepo izgleda i u kombinaciji sa perenama i sezonskim cvetnicama. Odgovara joj svetlo ili polusenovito mesto i umereno vlažno zemljište. Najlepša je u proleće kada se razvijaju svetlozeleni i meki mladi izbojci.

Za formiranje žive ograde možete koristiti četinare koji dobro podnose orezivanje, na primer, zlatnu tuju (Thuja orientalis), stubasti četinar intenzivne zlatnožute boje, nebesku raketu (Juniperus virginiana), vretenasti sivoplavi četinar čije su grane usmerene ka vrhu, čemprese, tise...

Četinari različitih formi, boja i oblika su pogodni za međusobno kombinovanje žive ograde koja će dugo ukrašavati vašu baštu. Imaju mnoge prednosti u odnosu na ostale biljke, nisu zahtevni za održavanje, veoma su otporni, a dekorativni su i tokom zime. Od njih se mogu praviti najrazličitiji oblici živih ograda, jer dobro podnose orezivanje.

Ulepšajte ulaz u malu baštu topijarnim formama četinara, tujama, tisama ili čempresima. Pod pojmom topijari podrazumeva se umetnost oblikovanja biljaka u razne geometrijske forme, spirale, kocke, lopte... Za izradu topijara uglavnom se koriste četinari sporog i gušćeg rasta koji podnose jače orezivanje.

Oslobodite se košenja na nagibima i umesto trave zasadite horizontalane forme kleke. Na ovaj način ćete pokriti zemljište, sprečiti eroziju i osloboditi se korova.
Izvor Novosti.rs