Dekorativne tapete


Dekorativne tapete

Dekorateri ih preporučuju za svaku prostoriju, čak i kuhinju i kupatilo. Lako održavaju i oplemenjuju ambijent efektnije od farbe ili slika.

Tapete su već nekoliko sezona apsolutni hit u enterijeru, a dominiraju vrlo neobične nijanse, dezeni i teksture.

Dekorateri ih preporučuju za svaku prostoriju, čak i kuhinju i kupatilo, jer se lako održavaju i oplemenjuju ambijent efektnije od farbe ili slika.

Najveći adut tapeta je što u dom unose toplinu i eleganciju, mnogi modeli kreirani su sa ciljem da postignu neobične efekte u prostoru.

U trendu su sve boje, posebno intenzivne i neobične, a što se dezena tiče dominiraju geometrijski oblici, retro i floralni motivi.

Papirne tapete su prevaziđene, na tržištu je najzastupljeniji materijal vinil, ali i luksuznije varijante u obliku prirodnih tekstura poput svile, pamuka, viskoze, trske, bambusa, jute...

Vrlo efektno deluju i tapete od mlevenog kvarca i granita, koje se posebno preporučuju za super moderne enterijere.

Tapete od vinila veoma su lake za održavanje, na njima se ne taloži prašina, a mogu i da se peru vodom i deterdžentom.

Kada su u pitanju izuzetno osetljivi materijali poput svile ili viskoze koji ne mogu da se kvase, proizvođači ih oblažu specijalnim zaštitinim slojem da bi sprečili upijanje mirisa, zadržavanje fleka i promenu nijanse pod uticajem svetlosti i toplote.

S druge strane, bambus, trska i juta prilično su izdržljivi, ne skupljaju prašinu tako da imaju antialergijsko svojstvo, a mogu i da se kvase.

Savremene teksture tapeta ne mogu da se zapale, pa su pogodne za javne objekte, a preko njih se može i krečiti.

Izvor: Novosti.rs