Dašak prirode u vašem domu


Dašak prirode u vašem domu

Divan je osećaj uspeha kada se pojave novi listovi ili kada vaša omiljena biljka prvi put procveta. Predlažemo vam nekoliko kućnih biljki koje će oplementiti i ukrasiti vaš dom, a koje se veoma se lako gaje.

Juka – drvo života
Ova biljka voli sunce i puno svetlosti. Izuzetno je otporna, dobro podnosi toplotu i hladnoću, ali i suv vazduh. Zimi voli umereno vlažnu zemlju.

Fikus bendžamin
Ova izuzetno dekorativna biljka voli svetlost, ali ne i često premeštanje jer to može da izazove pojačano opadanje lišća tokom zime.

Raskošna palma
Palme su priznate kao najlepše i najdekorativnije sobne biljke. One su ukras ne samo u luksuznim i velikim salonima već mogu da oplemene i male prostorije.

Fikus
Vrlo je dekorativan zbog velikog elipsastog kožastog lišća i šiljastih lisnih crvenih pupoljaka, naročito ako je lepo odgajeno razgranato stablo. Ako su gornji listovi fikusa manji od donjih, to znači da biljka gladuje, odnosno da joj je potrebna sveža zemlja.

Nežna ciklama
To je najlepša zimska cvetnica koja se prilično teško održava. Tajna uspeha je u prilagođavanju biljke na uslove u vašem domu. Držite je u hladnoj prostoriji na podlozi s vlažnim peskom.

Kraljica aloja
Od davnina je poznata kao „eliksir dugovečnosti“. Zbog svojih lekovitih svojstava nazivaju je „kraljicom lekovitih biljaka“. Obična aloja ima rozetu sabljastih, špicastih listova s testerastim ivicama, iz čije sredine izrasta cvetna drška. Zimi je zalivajte jednom u dve nedelje. Zahvalne lozice

Dekorativne su i lako se gaje. Rastu u dužinu, pa lako mogu da se oblikuju oko nekog nosača.

Bogati spatifilum
Gusta višegodišnja zimzelena biljka s lepim belim cvetovima ne voli da se premešta, pa joj nađite svetlo i toplo mesto s dosta vlage i nagradiće vas svojom lepotom.

Otporna dracena
Dracene su omiljene i prilično otporne sobne biljke. Ima ih jako puno vrsta, ali im je zajedničko ime ženski zmaj. Dobro podnose različite temperature a prija im vlažan vazduh.

Izvor: Zena.Blic.rs