Da li je kuhinjsko posuđe opasno za zdravlje?


Da li je kuhinjsko posuđe opasno za zdravlje?

KERAMIČKO POSUĐE
Mnogi vole keramiku zbog lepog izgleda, ali se ona smatra izvorom trovanja olovom. Problem je ranije bio u glazuri od olovne gleđi kada su se keramičke posude pekle u lončarskim pećima na temperaturama ispod 700 oC. Danas se keramičke posude kontrolišu pre prodaje i prilično su sigurne za svaku moguću kuhinjsku upotrebu. Nema otpuštanja olova iz njih. Ipak, upućeni preporučuju da ne kupujete keramičko ili porculansko posuđe iz sumnjivih zemalja.

TEFLON
Teflon je pre nekoliko godina bio na udaru brojnih "stručnjaka" kao izrazito opasan materijal u kuhinji. Teflon je fluoropolimer netopljiv u vodi ili mastima, a otporan na visoke temperature. Glavna prednost je u tome što se hrana ne lepi tokom pečenja, pa se onda takva posuda lakše pere. Istina je da se teflon kod temperatura iznad 350 oC raspada u opasne produkte. Glavni je perfluoroizobutilen jer je potencijalni bojni otrov. Međutim, kod temperatura korišćenih u kuhinji mogli bi da se jave samo tragovi ove opasne materije.

TITANSKO POSUĐE
To je skupo posuđe. To je metal male specifične težine, lagan je i to mu je prednost. Prilično je inertan prema različitim hemikalijama, a onda je naravno inertan i prema namirnicama. Istina, kod zagrevanja kisele hrane u takvim posudama stvara se izrazito tanki mikrometarski sloj titanova oksida koji štiti ostatak posude od bilo kakvih hemijskih reakcija.

PLASTIČNO POSUĐE
Kod plastike problem su aditivi koji mogu da ispare i ulaze u namirnice. Na udaru su ftalati (vezani uz PVC) i bisfenol A (vezan uz karbonatne polimere). Neki od ftalata su zabranjeni za izradu igračaka ili posuda namenjenih deci do 4 godine, ali su dozvoljeni za pravljenje kesica za krv ili krvne derivate. Razlog zabrane nekih ftalata je njihova reproduktivna otrovnost dokazana na životinjskom modelu. Bisfenol A još nije zabranjen.

Izvor: zena.Blic.rs