Čišćenje i održavanje kožnog nameštaja


Čišćenje i održavanje kožnog nameštaja

Pre čišćenja ustanovite kakva je koža u pitanju, jer neke vrste ne trpe vodu i neophodno im je mašinsko čišćenje. Važno je da ga redovno usisavate mekom četkom.
Nameštaj od kože zahteva redovnu "negu" ukoliko želite da zadrži prvobitan izgled, da se ne stvaraju pukotine, izbledeli delovi i da traje godinama. Uz odgovarajuće proizvode za čišćenje, izgledaće kao i prvog dana kada ste ga uneli u dom, ali imajte na umu da je komplikovaniji za održavanje od drvenog ili staklenog nameštaja.

Pre čišćenja ustanovite kakva je koža u pitanju, jer neke vrste ne trpe vodu i neophodno im je mašinsko čišćenje. Važno je da ga redovno usisavate mekom četkom, osim toga napravite sami rastvor za pranje. Potrebni su blag sapun, nekoliko mekih pamučnih krpa i destilovana voda, jer voda iz česme sadrži hlor, koji može da ostavi trajna oštećenja. Ubacite nekoliko kapi tečnog sapuna da dobijete gušću penu, kružnim pokretima najpre nanesite na deo koji nije izložen pogledima. Ako koža dobro prođe test, u sapunicu umočite jednu od krpa, dobro je iscedite i prebrišite površine. Drugu krpu umočite u čistu destilovanu vodu i uklonite tragove sapunice. Trećom, suvom krpom, prebrišite kožu, a četvrtom ga izglancajte da biste mu vratili sjaj. Ovaj metod primenite svaka tri, četiri meseca. Evo još nekoliko važnih saveta:

Kapljice koje padnu na nameštaj odmah uklonite, koža je porozna i da malo tečnosti prodre u nju, napraviće fleku. Izbegavajte abrazivna sredstva i grube tkanine, jer mogu da oštete površinu, proizvode koji sadrže gel ili silikon, sredstva na bazi amonijaka, bebi maramice. Vodite računa o tome da na kožni nameštaj ne padaju sunčevi zraci jer može da izbledi, a ne prija mu ni toplota od radijatora i klima uređaja.

Uklanjanje fleka

* Fleke od hrane ublažava limunov sok, premažete ga njime, posle deset minuta prebrišite vlažnom krpom namočenom u malo tečnog sapuna, pa suvom krpom.

* Trag od hemijske olovke odmah isprskajte lakom za kosu i istrljajte sa krpom na koju ste naneli nekoliko kapi ulja eukaliptusa.

* Masne mrlje od ulja će nestati ako ih trljate suvom pamučnom krpom, nikako mokrom jer ćete pogoršati stanje.

* Tragove štamparske boje najlakše skida aerosol sprej, nakon toga prebrišite ga mekom krpom.
Izvor Novosti.rs