Buđenje prirode: Jagorčevina, krasuljak, ranunkulu


Buđenje prirode: Jagorčevina, krasuljak, ranunkulu

Prvi vesnici proleća očaravaju jarkim bojama i unose živost na terase i u bašte.
Ljupka jagorčevina svojim šarenim cvetovima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Beli, žuti, narandžasti, ružičasti, crveni ili zagasito ljubičasti jastučići cvetova pojavljuju se u rano proleće.

Sadi se u bašti ili gaji na zastakljenoj terasi. Jagorčevinu na balkonu možete posaditi u veću posudu sa drugim cvećem koje je otporno na mraz, kao što je ljubičicom dan i noć, krasuljkom ili nekim lukovicama. Na dno posude obavezno stavite sitan šljunak u visini nekoliko centimetara, a posudu ispunite humusom. Uz malo strpljenja i mašte probajte da stvorite "čarobnu kombinacuju". Zemlju prekrijte mahovinom ili malčem, održavajte umerenu vlažnost.

Jagorčevine
dobro uspevaju i u vrtu, na hranljivom, dobro dreniranom i vlažanom zemljištu u polusenci ili na svetlom mestu zaštićenom od direktnog sunca. Na proleće se oko biljaka obavezno stavlja malč i uklanjaju precvetali cvetovi. Redovno se zalivaju tokom leta i ulepšavaju baštu od marta do juna.

Ranunkulus
je mali, žuti, livadski cvet. Međutim, hibridne forme koje se gaje u vrtu krase raznobojni krupni cvetovi, a podsećaju na mak ili božur. Boja cvetova može da bude bela, roze, crvena, purpurna, žuta, ili narandžasta. Cveta tokom proleća i leta, dostiže visinu od 30 do 45 cm. Biljke proizvedene iz semena se mogu nabaviti tokom pozne zime i ranog proleća na pijacama ili u rasadnicima.

Ukoliko želite sami da ga uzgojite, najbolje je da to uradite pomoću lukovica koje se sade na jesen. Odgovaraju mu mesta sa mnogo sunčeve svetlosti i peskovitije, dobro ocedno zemljište.

U toplijim danima trebalo bi mu osigurati dovoljno vlage. Redovno ga prihranjujte đubrivom za vrtne cvetnice i odstranjujte precvetale cvetove. Ako je biljka uzgajana iz gomolja, kad požuti, izvadite je iz zemlje, dobro prosušite i stavite u podrum za sledeću sezonu.

Lepo izgleda zasađen uz rub staze i u posudama na terasi. Zbog lepih, duplih cvetova i dugačke cvetne stabljike, koristi se kao rezano cveće za aranžiranje i pravljenje buketa i bidermajera.
Izvor Novosti.rs