Boje oplemenjuju dom


Boje oplemenjuju dom

Svako od nas ima neke boje koje više voli od ostalih, ali za prostorije u stanu postoje pravila koja nas na osnovu namene usmeravaju koje tonove koristiti, a koje izbegavati

IZBOR boja je stvar ukusa, ali postoje pravila u zavisnosti od namene prostorije. Bez obzira na trendove u enterijeru, ne možete da pogrešite ako odaberete zemljane tonove za trpezariju, jer unose toplinu. Psiholozi upozoravaju da crvena i narandžasta povećavaju apetit, dok ga plava suzbija i stoga se ne preporučuje.

U kuhinji je zbog šporeta uvek "vrela" atmosfera i suvišno bi bilo da je dodatno zagrevate intenzivnim nijansama. Dekorateri savetuju da je obojite u nežnožutu nijansu, boju terakote ili bež. Zelena i plava nisu najbolji izbor za ovu prostorju, pogotovo u svetlijim nijansama, jer uspavljuju i guše kreativnost.

Najprijatnije ćete se osećati u dnevnom boravku ako su u njemu zastupljene tople i svetle nijanse. Dekorateri preporučuju bež tonove, žute i svetlo narandžaste nijanse. Ako želite da probudite energiju, obojite jedan zid u jarko crvenu ili ljubičastu, dok će svetlo zelena i plava da vam pomognu da se oslobite stresa.

Kupatilo je uglavnom malo, tako da bi trebalo da izbegavate tamne nijanse, posebno na plafonu i u gornjim delovima zidova. Uz svetloplavu ćete stvoriti morsku atmosferu, a kombinacija zelene i bež pretvoriće ovu prostoriju u oazu za opuštanje.

Spavaća soba bi trebalo da ima miran "ton", kako biste lakše utonuli u san. Nežnoružičasta, svetlozelena ili plava su dobar izbor, dok bi apsolutno trebalo da izbegavate sve nijanse crvene, narandžaste i jarkožutu.

Boje poput crne, braon, teget i tamnosive mogu da probude melanholična osećanja, zato ih psiholozi ne preporučuju na velikom prostoru, već samo u vidu detalja.

Izvor: Novosti.rs