Biljke “usisavaju“ prašinu


Biljke “usisavaju“ prašinu

Osim što proizvode kiseonik, biljke filtriraju i vlaže vazduh, blagotvorno deluju čak i na vazduh u svemirskim kapsulama. Sobno cveće poboljšava i akustiku stana

BILJKE oslobađaju kapljice koje skupljaju štetne materije iz vazduha i smanjuju količinu prašine za čak 20 procenata. Zabludu da sobno cveće oduzima kiseonik pa zato ne bi trebalo držati u stanu, otklonio je američki naučnik u NASA Bil Volverton.

Osim što proizvode kiseonik, biljke filtriraju i vlaže vazduh, blagotvorno deluju čak i na vazduh u svemirskim kapsulama.

Budući da sobno cveće poboljšava i akustiku stana, trebalo da da bude pravilno raspoređeno u prostoru. Filadendron vlaži suv vazduh i upija supstance koje ispuštaju elektronski uređaji, pa je najbolje da bude u njihovoj blizini i na toplom. Za kuhinju je idealna dracena koja voli svetlost i veoma je delotvorna protiv svih vrsta zagađenja.

Fikus, čest ukras naših domova, voli svetlost, ali ne podnosi promaju i česte promene mesta. Pošto je bršljan otrovan, iziskuje oprezno rukovanje, ali je odličan saveznik u borbi protiv dima cigareta.

Paprat najbolje uspeva u vlažnim uslovima, pa je najbolje da bude u kupatilu koje ima prirodno osvetljenje.

Izvor: Novosti.rs