Baštenska dekoracija


Baštenska dekoracija

Biljke u vašem vrtu izgledaće još lepše ako prostor obogatite različitim baštenskim ukrasima: klupama, stazicama, dekorativnim posudama, kućicama za ptice, figurama...

Ulepšajte vrt baštenskim ukrasima: kućicama za ptice, figurama, klupama, stazicama, dekorativnim posudama... Ukoliko ste ljubitelj baštenskih figura možete da izaberete klasične vrtne anđelčiće ili figurice patuljka, kornjače, žabe, patke. Poklonici feng šuija mogu se opredeliti za figure ptica, koje simbolizuju slobodu, obnovu i novi početak.

Kada birate figuru ptice obratite pažnju na simboliku koju svaka ptica nosi, a figuru stavite u južni deo bašte. Idealno bi bilo da u ovom delu vrta postavite i kućice za ptice, a možete da je napravite od drveta, obojite crvenom ili zelenom bojom i okačite na drveni stub.

U svetu je trenutno veoma popularna hipertufa, tehnika kojom na vrlo jednostavan način možete sami da napravite razne posude za biljke, ploče za stazu, figurice i druge dekoracije za vrt. Da biste sami napravili posudu potreban vam je cement, pesak, treset, perlit, lepak za pločice, materijal za dekoraciju (obojeni kamenčići, staklo, listovi, grančice...), malo starog najlona, gvozdena četka, rukavice i maska za lice, ako radite u zatvorenom prostoru.

Smesa za manju posudu trebalo bi da se sastoji od tri dela peska, tri dela portland cementa i četiri dela treseta i vode. Vodu sipajte onoliko koliko je potrebno da se dobije mešavina koja se može oblikovati. Ukoliko želite da ojačate posudu, u smesu možete da ubacite stare komade plastike ili metala.

Za pravljenje ploča za stazu napravite sledeću mešavinu: jedan deo portland cementa, dva dela treseta, jedan deo peska, šaku pojačivača (metalna vlakna), vodu i po želji boju za cement.

Kao kalup mogu da vam posluže različiti predmeti, zavisno od oblika koji želite da dobijete. Možete da koristite i dve posude, manju i veću. Manju posudu utisnite u smesu koja se nalazi u velikoj posudi i tako oblikujte žardinjeru. Posudu možete da okrenete i naopako i preko toga sipate smesu. Debljina smese ne bi trebalo da bude tanja od 3 cm, a što je posuda veća zidovi bi trebalo da budu deblji.

Proces sušenja traje tri dana, na promaji u hladovini i uz povremeno kvašenje. Ako želite da posuda sa spoljne strane izgleda grubo pređite metalnom četkom, nacrtajte ili utisnite šaru koju želite. Pre nego što zasadite biljke posudu prelijte sa 10 odsto sirćeta i 90 odsto vode.

Izvor: Novosti.rs