7 Saveta da kucni aparati duze traju


7 Saveta da kucni aparati duze traju

Kućni aparati, pogotovu oni veliki kao što su šporet, frižider, veš mašina, mašina za sudove, nisu nimalo jeftini i zato ih treba ispravno koristiti, kako bi nas duže služili. Naravno, vredi se potruditi i oko malih aparata.

NE KVASITE RINGLE
Ringle šporeta naročito dok su vruće ne treba kvasiti jer ako su mokre veća je verovatnoća da će brže ispucati. Prepukla ringla nije bezbedna za upotrebu i mora da se zameni.

ČISTITE FRIŽIDER
Frižider ne treba držati odmah pored šporeta kako se ne bi grejao. Da bi duže trajao neophodno ga je redovno odleđivati, bar jednom mesečno.

PUNA MAŠINA
Mašinu za veš ne treba prepunjavati niti je uključivati polupraznu.

U bubanj stavite onoliko veša da iznad njega možete da uvučete ispružene dlanove. Filter čistite jednom mesečno, a pri svakom ili bar svakom drugom ili trećem pranju dodajte neko sredstvo protiv kamenca. Kada mašina ne radi vrata od bubnja treba držati otvorena.

BIRAJTE DETERDŽENT ZA SUDOVE
Mašinu za pranje sudova uključujte samo kada se nakupi dovoljno sudova. Koristite samo deterdžente namenjene za ove mašine, sečiva noževa okrenite nadole ili ih stavite u horizontalni položaj. Posle pranja vrata od mašine ostavite odškrinuta.

ISKLJUČUJTE FEN
Pri sušenju kose fen isključujte na svakih par minuta kako se ne bi pregrejao. Držite ga podalje od kose, tako ćete sprečiti da dlake upadnu u aparat i oštete ga. Kada namotavate gajtan oko pegle ili fena trudite se da ga previše na zatežete kako se ne bi izlomio.

Izvor: Zena.Blic.rs