6 starinskih saveta za moderne domaćice


6 starinskih saveta za moderne domaćice

Možda naše bake nisu napredne sa savetima o karijeri, ali kada je u pitanju održavanje kuće one su te koje znaju mnoga rešenja za probleme koje ima svaka domaćica. Pogledajte koje stare savete biste mogli primenite u savremenom domaćinstvu.
FLEKE NA PLASTIČNOM POSUĐU
Plastično posuđe je veoma korisno u domaćinstvu, ali sigurno ste barem nekada imali problem sa flekama na njemu, naprimer, od paradajz sosa. Rešenje: Istrljate fleku vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Ukoliko je nemate pri ruci, napunite posudu vrelom vodom i dodajte malo deterdženta za pranje posuđa, i ostavite tako da stoji dvadesetak minuta.

NEPRIJATAN MIRIS APARATA ZA KAFU
Ukoliko je vaš aparat za kafu malo stariji, duže zadržavanje taloga od kafe može stvarati neprijatan miris, ali to nije razlog da se otarasite aparata. Rešenje: Umesto vode sipajte malo belog sirćeta i uključite aparat da voda uđe u sistem i ostane u njemu pola sata. Nakon toga ponovite proces ali sa čistom vodom, i videćete da vaš aparat odmah miriše na svežinu.

SPREČITE NAPADE MRAVA
Kada je napolju kišovito vreme, to je period kada mnoga domaćinstva imaju problema sa mravima. Oni uglavnom napadaju “slatke” stvari u kuhinji, i teško ih je se otarasiti. Rešenje: Griz. Ukoliko napadnu griz on nabubri u njihovim stomacima i ubija ih. Takođe možete probati da ostavite osušenu žvakaću gumu blizu mesta gde upadaju u vaš dom.

BELI KRUGOVI NA STOLU
Ukoliko imate decu ili česte posetioce, beli krugovi na drvenom stolu od čaša mora da su vaš problem ukoliko nemate podmetače. Rešenje: Umočite ivicu krpe u ulje, i namažite na bele tragove na stolu. U ovome vam može pomoći i vazelin.

MALO ZAPUŠENJE CEVI
Ukoliko perete sudove a niste skinuli sve ostatke hrane sa posuđa možete vremenom napraviti manja zapušenja cevi. Rešenje: Umesto hemikalija za zapušavanje sipajte četvrtinu šolje sode bikarbone i pola šolje belog sirćeta niz cev sudopere. Ostavite dvadesetak minuta i ne puštajte vodu. Osim što će otpušiti problem, ukloniće sve neprijate mirise.

PEPELNICA NA CVEĆU
Ukoliko u previše vlažnom prostoru držite biljke one mogu da razviju peplnicu, sitni beličasti tragovi na listovima. Rešenje: Izmešajte sodu bikarbonu sa nekoliko kapi ulja, i dve čaše vode. Tu tečnost poprskajte po listovima biljke.

Izvor: Zena.Blic.rs