10 stvari da spasimo plentu


10 stvari da spasimo plentu

1. ODVAJAJTE SMEĆE I RECIKLIRAJTE GA

Ovaj savet i nije nešto novo, ali nikako ne smemo da ga zaobiđemo. Ukoliko razdvajate đubre odmah po njegovom nastanku, to vam neće oduzeti previše vremena, a činite dobro i sebi i drugima. Da li ste znali da recikliranjem polovine smeća u vašem domaćinstvu možete da "uštedite" i do 1200 kilograma ugljen-dioksida godišnje?

2. OPREZNO TROŠITE VODU
Iako mnogi posle napornog dana vole da se opuste u penušavoj kadi, možda je vreme da razmisle o toj navici. Tuširanjem se potroši upola manje vode nego kupanjem u kadi. Smanjite li broj penušavih kupki, ne samo da ćete uštedeti vodu, nego i energiju potrebnu za grejanje te iste vode. Postoji još nekoliko sitnica na kojima možete da uštedite vodu, a već ste sigurno čuli za njih, pa ćemo vas mi samo malo podsetiti. Dok peret zube, zatvorite vodu kako ona ne bi nepotrebno oticala, a ukoliko vas nervira onaj wc kotlić koji stalno curi, možda bi ipak trebalo da kupite novi jer postoji mogućnost da na taj način dnevno nepotrebno isteče i do 700 litara vode.

3. ZAMENITE STARE SIJALICE
Zamenom jedne obične sijalice od 60 W za tzv. štedljivu, ne samo da ćete uštedeti pri kupovini istih, budući da štedljive sijalice traju 10 puta duže od klasičnih, već ćete uštedeti i električnu energiju jer štedljive sijalice troše za dve trećine manje energije od klasičnih, a emituju 70 % manje toplote.

4. OSTAVITE AUTOMOBIL KOD KUĆE
Ukoliko se ovih dana manje vozite automobilom, razlog su verovatno visoke cene goriva, ali činjenica da je vaš automobil ostao u garaži doprinosi i zaštiti okoline i to više nego što možete da zamislite. Ukoliko odlučite da ostavite vašeg limenog ljubimca kod kuće samo dva dana nedeljno smanjićete emisiju štetnih gasova i do 750 kilograma godišnje. Ta dva dana umesto automobila odlučite se za bicikl ili javni prevoz.

5. GASITE SVETLA I KUĆNE APARATE
Kakva je korist od svetla koje gori u prostoriji u kojoj se vi više ne nalazite? Apsolutno nikakva, a šteta je velika, bar što se tiče efektivne potrošnje električne energije. Isto tako isključite sve kućne aparate koje ne koristite, ali nije dovoljno da ih samo ugasite, jer i kada su na "stand-by" troše prilično energije, prema nekim proračunima čak i do 500 kW/h godišnje, što utiče i na vaše račune za električnu energiju. Samo prebrojite sve aparate koji su u vašem stanu u ovom trenutku uključeni u struju, a ne koristite ih i sve će vam biti jasno.

6. IZBACITE PLASTIČNE KESE IZ UPOTREBE
Svake godine se u svetu iskoristi između 500 milijardi i bilion plastičnih kesica. Kao što svi verovatno znate, one nisu biorazgradive, a putevi ih često odnesu u reke i mora u kojima postaju deo lanca ishrane. Platneni ceger uvek možete da nosite sa sobom u torbi ili automobilu pa možete uvek i iznova da ga koristite bez mogućnosti da ćete doprineti zagađenju okoline koja ionako visi o niti.

7. KORISTITE BATERIJE KOJE MOGU DA SE DOPUNE
Svake godine se proizvede i proda više od 15 milijardi baterija i to mahom jednokratnih alkalnih, a samo se mali broj tih baterija reciklira. Ovakav potez zahteva jednokratno ulaganje u punjač i paket od nekoliko dopunjivih baterija. Ova investicija će vam se višestruko isplatiti, a pomoći ćete i okolini, jer baterije i dalje spadaju u kategoriju opasnog otpada.

8. RAČUNE PLAĆAJTE PREKO INTERNETA
Plaćanjem računa putem Interneta moglo bi da se uštedi na papiru na kojem se izdaju potvrde o plaćanju. Ukoliko već plaćate račune na ovaj način sigurno znate da potvrde o uplati dolaze u elektronskom obliku, pa ih kao takve možete i sačuvati u svom računaru. Prema nekim procenama, kada bi bi svako domaćinstvo (oko 100 miliona) u SAD-u (koji je uz Kinu najveći proizvođač otpada) plaćalo račune putem interneta spasilo bi se 18,5 miliona stabala godišnje i količina otpada bi se smanjila za 85 miliona tona. Zato vam preporučujemo, svakako, ukoliko ste u mogućnosti, da isprobate ovaj način plaćanja računa. Osim što je vrlo jednostavno, zamislite koliko ćete vremena uštedeti na stajanju u redovima.

9. ZASADITE DRVO
Ako imate dvorište, zašto ne biste zasadili stablo? Možda već i jeste, a ni ne znate kakve su koristi od njega. Svi ste dobro upoznati s procesom fotosinteze. Stabla i ostale biljke upijaju ugljen-dioksid, pa ga uz pomoć sunčeve svetlosti pretvaraju u nama preko potreban kiseonik. Međutim, problem je u tome što je danas u svetu jednostavno premalo biljaka koje treba da se suprotstave povećanju koncentracije ugljen-dioksida. To jedno drvo koje biste mogli da zasadite bi u svome životnom veku moglo da preradi čak jednu tonu ugljen-dioksida. Jedno stablo stvarno pravi razliku.

10. JEDITE VIŠE POVRĆA
Možda se pitate kakve veze ima vegetarijanski način života sa zaštitom okoline. Naime, konzumiranjem više voća, povrća i žitarica, a manje mesa, okolini pomažete i više nego što biste ikada pomislili. Uzgoj životinja za prehrambenu industriju podstiče emisiju velikih količina gasova staklene bašte, pa se koriste ogromne količine zaliha vode i fosilnih goriva. Izbacivanjem samo jednog mesnog obroka nedeljno, možete da pomognete u očuvanju okoline, a i svom zdravlju, piše Dnevnik.

Izvor: Smedia.rs