Uredjenje kuhinja

Staklo
Kad želite biti sigurni da će drugi videti unutrašnje uredjenje Vaše kuhinje, staklo je najbolji izbor. Stakleni kuhinjski frontovi omogućiće da svako vidi uredno složene sudove, šolice i druge predmete u Vašoj kuhinji a istovremeno će ih zaštititi od prašine i drugih kuhinjskih nečistoća.
Zastakljivanje spoljnih kuhinjskih površina naročito se preporučuje kada je reč o manjim kuhinjama budući da će ih spoljšnja staklena pročelja učiniti prostranijim i svetlijim.
Održavanje i čišcenje ovakvih površina vrlo je jednostavno jer svi znamo koliko su staklene površine ravne i kako ih jednostavno brisanje krpom može učiniti zaista sjajnim.

Plastika
Kuhinjski frontovi od plastičnih materijala naročito su otporni na ogrebotine i mehanička oštećenja i iz tog razloga su pronašli svoje mesto u mnogim kuhinjama i donekle potisnuli prirodne materijale. Plastične materijale je na tržištu moguće pronaći u razlicitim bojama i moguće ih je na najrazličitije načine oblikovati.

Znamo li?
Gotovo svi plastični materijali u svom sastavu sadrže takozvane omekšivače koji takvom materijalu omogućavaju da bude elastičan. Kako bi kuhinjski elementi trajno ostali elastični potrebno je izbegavati korišćenje oštrih sredstava za čišćenje ili supstanci za čišćenje na bazi ulja. Ovakva sredstva mogu učiniti da plastični elementi izgube na svojoj elastičnosti i postanu lomljivi.

Plastične površine su vrlo nezahtevne kad je u pitanju njihovo održavanje i čišćenje. Moguće ih je čistiti običnom vlažnom krpom, eventualno s minimalnim dodatkom nekog sredstva za čišcenje što uveliko pojeftinjuje ukupno čišćenje. Ponavljanjem postupka brisanja plastični kuhinjski elementi će zablistati. Zahvaljujući ovakvom jednostavnom načinu održavanja plastičn kuhinjski frontovi naročito su cenjeni jer ne iziskuju veliko finansijsko izdvajanje za svoje čišćenje.

Lakirani kuhinjski elementi
Lakirani kuhinjski frontovi poznati su kao površine vrlo otporne na trošenje i habanje. Doduše kao i auto lakovi i kuhinjski elementi zaštićeni lakom nisu veoma otporni na ogrebotine i zato je potrebno obratiti više pažnje tokom upotrebe i čišćenja.

Drvo
Drvo je najstariji materijal kada je reč o izradi i proizvodnji nameštaja. Ovaj materijal prosto pleni svojom prirodnošću. Mnogi drvo smatraju najatraktivnijim materijalom za unutrašnje uredjenje budući da ono tako nesebično zrači toplinom i prirodnošću. U kuhinjama se masivno drvo može koristiti za izradu svih elemenata. Svejedno je da li se radi o kuhinjskim stolovima i stolicama, radnim površinama, frontovima ili kompletnom kuhinjskom korpusu drvo uvek stoji na raspolaganju. Nažalost često kompletne drvene kuhinje od masivnog (punog) drveta “probijaju“ planirani kuhinjski budžet.
Kako uštedeti kod kupovine nove kuhinje?!
Finansijski gledano najbolja alternativa kuhinjama od punog drveta su kuhinjski elementi i kuhinjski korpus od furniranih ploča. Naime u ovom slučaju tanko obradjene i zaštitnim lakom prelakirane furnirane ploče lepe se na ploče od iverice i kao takve se ugradjuju u kuhinjski korpus.

Na ovaj nacin štedimo novac, a vizuelni utisak na posetioca deluje kao da se radi o kuhinji od punog drveta. Na spoljnu površinu kuhinjskih elemenata od masivnog drveta ili furniranih kuhinjskih elemenata nanosi se zaštitni lakirani sloj kako bi se zaštitilo od prskanja masti ili vodene pare tokom pečenja i kuvanja. Po pravilu ovakav zaštitni površinski sloj laka je vrlo tanak pa s njim treba biti vrlo oprezan kod čišćenja i održavanja.

Ispravan način održavanja i čišćenja:
Preterano čišćenje i održavanje može dovesti do toga da tanki zaštitni sloj laka u potpunosti nestane s površine i ispod njega se pojavi čisti sloj drveta. Dovoljno je kuhinjski front od drveta prebrisati vlažnom i u toploj vodi namočenom krpom, a zatim površinu i dobro posušiti. Kao sredstvo za čišćenje i održavanje nikad nemojte koristiti sredstva koja sadrže politure, razredjivače na bazi nitrata, jer ovakva sredstva dubinski uništavaju zaštitni sloj laka.

Dobro je znati!
U malim kuhinjskim prostorijama preporučuje se izrada kuhinjskih elemenata od svetlijeg drveta kao što je bukva ili bor. Tamniji drveni materijal od hrasta ili mahagonija malu kuhinjsku prostoriju učiniće prividno još užom i turobnijom. Ali, željena toplina i ugodna unutrašnja atmosfera nikad se ne gube kada je reč o kuhinjskim elementima od drveta.

Plemeniti čelik
Plemeniti čelik je zaista vrlo dekorativan i robustan materijal za korišćenje na kuhinjskim frontovima.

Radne površine
Kuhinjske radne površine (radne ploče) sastoje se od “nosive“ ploče od iverice preko koje je prevučen dekorativni HPL sloj (High Pressure Laminate). Ovaj dekorativni sloj se izradjuje od papira i polimera i to tako što prolazi kroz postupak impregnacije a zatim se obraduje pod visokim tlakom i toplinom. Dekorativni sloj po pravilu se prevlači dodatnim zaštitnim i transparentnim (prozirnim) slojem. HPL sloj poseduje izvanredne optičke i kvalitativne osobine, pronašao je veliku primenu u proizvodnji nameštaja i unutrašnjeg uredjenja a to dobrim delom može zahvaliti i činjenici odnosno zaista velikom mnoštvu najrazličitijih spoljašnjih dekora s kojima se ovaj materijal pojavljuje na tržištu. HPL površine izuzetno su otporne na habanje, spoljna oštecenja i ogrebotine, a dobro je pomenuti da na njima nikakvog traga ne ostavljaju svetlosni efekti niti eventualne mrlje. Osim toga ove površine su neosetljive na sva uobičajena kućna hemijska sredstva, zapaljene cigarete kao i vrele posude do temperature od 230°C.

Tip za kućne majstore:
Ploče od iverice su osetljive na pojavu vlage. Kako ne bi došlo do upijanja vlage i spoljašnjeg “nabubrenja“ oni koji samostalno izradjuju radne kuhinjske ploče trebali bi pripaziti da merenje površina bude izuzetno precizno obavljeno, da spoljne površine nakon obrade (rezanje, bušenje) budu vrlo čiste a nanošenje zaštitnog sloja izuzetno temeljno.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Uredjenje kuhinja, 1.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Uredjenje kuhinja"

Leave a comment

Login