Ukrasna trava u vrtovima

Među najdekorativnijim ukrasnim travama su pampas trava, zečja gizdovka, kineska šaš, limun trava… One svojim čarobnim siluetama i nežnim klasjem privlače poglede.

trava
Bilo da su u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji sa perenama ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nežnim klasjem. Među najdekorativnijim ukrasnim travama su pampas trava, zečja gizdovka, kineska šaš, limun trava…

Pampas trava gaji se zbog izuzetne lepote. Krajem leta ili početkom jeseni okiti se srebrnobelim ili belim perastim metlicama koje traju 9-10 meseci. Listovi mogu da izrastu do 80 cm, a cvet čak do 1,80 metara.

Odgovara joj svetlo, od vetra zaštićeno mesto i lako propusno zemljište, bogato hranljivim materijama. Kako je močvarna biljka, zahteva dovoljno vode, ali samo onoliko koliko može da potroši. Višak vode izaziva truljenje. Odmah posle sadnje biljku treba zaštititi. Suvo lišće i travu sakupite oko vrata biljke. Starije biljke treba spiralno povezati odozdo prema gore i čvrsto vezati da se voda ne bi slivala kroz središnji deo biljke.

Zaštitu uklonite krajem aprila, a lišće isecite na visinu od 10 do 30 cm, da bi biljka poterala novo lišće. Zbog oštrog lišća pampas travu ne treba saditi u blizini staza. Da bi izgledala što dekorativnije treba je saditi pojedinačno ili u kombinaciji sa nižim cvećem.

pampas-trava-2

Visoka šaš raste kao veliki široki busen, visine 50 cm i širine od 60 do 80 cm. Listovi su dugi, sjajni, tamnozelene boje i povijeni nadole. Iz njih se probijaju cvetne stabljike koje dostižu visinu 1,5 m, a cvetaju od maja do juna. Odgovara joj polusenovit ili senovit položaj i ilovasto, vlažno zemljište. Sadi se ispod grmolikog žbunja ili drveća u velikim grupama. Može se uklopiti sa svim biljkama koje vole senovito mesto.

Zečja gizdovka ima uske kopljaste listove i bujan bokorast rast. Zahvaljujući kitnjastom izgledu, deluje veoma dekorativno. Pune cvasti sastoje se od cvetnih metlica u obliku mekih klasova. Zečja gizdovka sadi se u leje sa perenama, kao soliter ili u grupama. Odgovara joj sunčani položaj i vlažno, hranljivo zemljište, sa dobrom drenažom. Ali, dobro podnosi i siromašnije baštensko zemljište, kao i sušu.

plava-vlasulja-3

Plava vlasulja je niska trava koja ima formu polulopte. U jesen igličasti listovi su zeleni, a na proleće dobijaju plavu boju. Pogodna je za sadnju na sunčanim i suvim mestima.

Imperata Red Baron je prelepa trava, vatrenocrvenih listova, koja dostiže visinu od 35 do 40 cm. Cveta u junu i julu. Odgovara joj sunčano ili polusenovito mesto i drenirano zemljište dobro snabdeveno vlagom. Jedina mana joj je što loše podnosi zimske uslove.

Ukrasne trave imaju značajnu primenu u perenskim zasadima i pri zasnivanju bašta sa tzv. prirodnim izgledom. Mogu se saditi pojedinačno (visoke trave) ili u kombinaciji sa perenama.

Izvor: Novosti.rs

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ukrasna trava u vrtovima, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Ukrasna trava u vrtovima"

Leave a comment

Login