Ukras doma i bašte: Vreme je za begonije

Begonije se sade u aprilu, u lejama ili u žardinjerama, a najbolje uspevaju na dobro dreniranom i nađubrenom zemljištu. Vole svetlost, ali ne i direktno sunce.

begonijaBegonija je raskošna jednogodišnja cvetnica koja potiče iz tropskog pojasa Južne Amerike, Afrike i Azije. Postoji oko 900 njenih vrsta, koje se razlikuju po cvetovima, listovima, visini i obliku. Gaje se na otvorenom, ali i kao sobne biljke. Napolje se iznose na proleće, kad prođe opasnost od mrazeva, a na jesen se ponovo vraćaju u kuću.
Imaju raskošne, asimetrične listove, s oštrim vrhom i nazubljenim obodom. Cvetovi su krupni i ponekad narastu i do 16 centimetara u prečniku, a boje variraju od crvene i žute do narandžaste, pink i bele.
Ako ih tokom zime držite u zatvorenom prostoru i na odgovarajućoj temperaturi, mnoge begonije će cvetati cele godine. Sade se u aprilu, u lejama ili u žardinjerama, a najbolje uspevaju na dobro dreniranom i nađubrenom zemljištu. Vole svetlost, ali ne i direktno sunce.
Leti treba da ih redovno održavate – uklanjajte im osušene stabljike, cvetove i listove i đubrite ih jednom mesečno. Begonije se zalivaju samo kada se zemlja osuši, najbolje dva puta mesečno. Orošavanje im nije potrebno.

GOSPODIN SA DVE DAME
Sve vrste begonija brzo rastu i dostižu visinu od 10 do 60 centimetara. Većina cveta samo leti, ali nove sorte cvetaju tokom cele godine. Među uzgajivačima najtraženije su krupno cvetne i duplo cvetne begonije. One imaju tri cveta, dva ženska, jednostavna, i jedan muški, krupniji, dekorativan i pun latica. Zbog ovakvog rasporeda cvetova, ove begonije često se nazivaju i „gospodin sa dve dame“.

OBAVEZNO OREŽITE JUKU U APRILU

Juka, poznatija kao drvo života, spada među najlepše sobne biljke. Iako se lako održava i ne zahteva posebnu negu,juka ponekad joj orežite mlade izdanke jer će se tako lepše razvijati.
Ako imate veliku juku, podmladite je tako što ćete oštrim baštenskim makazama ili malom testerom odseći veći deo stabla, tačno iznad mesta gde izbija nov list. Na mestu gde ste ga presekli ili u donjem delu stabla pojaviće se novi listovi.

 Shape of a Surface 2017 movie streaming

RAZMNOŽAVANJE REZNICAMA
Raskošna carska begonija, poznata i kao gvozdeni krst, ali i većina drugih begonija jednostavno se razmnožavaju iz reznice lista na kome se prave zarezi na žilicama.
Odaberite mlad, zdrav list i postavite ga na ravnu, tvrdu površinu licem nadole. Žiletom na nekoliko žilica napravite poprečne zareze dubine jedan milimetar.
Uzmite posudu s rupicama po dnu, napunite je kompostom i položite listove licem okrenutim nagore. Fiksirajte ih šnalama za kosu ili komadima žice, potopite donji deo posude u vodu, pa je prekrijte providnim plastičnim pokrivačem.
Držite posudu na senovitom mestu. Nakon šest do osam nedelja pojaviće se izdanci koje treba da odvojite i presadite.

Izvor: zena.blic.rs

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ukras doma i bašte: Vreme je za begonije, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Ukras doma i bašte: Vreme je za begonije"

Leave a comment

Login