Trpezarije

Trpezarije često predstavljaju središnje mesto okupljanja u stanu gde se okuplja porodica, gde se jede, gde se pozivaju i ugošćavaju prijatelji i poznanici ili mesto gde se jednostavno družimo.

Ovde je atmosfera jednako bitna kao i u svim drugim prostorijama stana. Zato je kod uredjenja i opremanja nove trpezarije dobro znati neka osnovna pravila.
Dok su se stolice u trpezarijama i kuhinjama vrlo malo izmenile svoj izgled, stolove je moguće u zavisnosti od svakog proizvodjača dodatno rasklapati i povećavati im ukupnu površinu. Ili zahvaljujući različitim mogućnostima rasklopivog mehanizma ili jednostavnim rasklapanjem ploča stola i dodavanjem novih. Na taj način od jednog stola je moguće napraviti iskoristivu površinu za dvanaest osoba. Pri tome sto mora i dalje biti stabilan – obratite više pažnje na to kod kupovine trpezarijskog stola.

Ugaoni trpezarijski stolovi ponekad imaju rasklopive sedeće delove što predstavlja vrlo iskoristiv i vredan prostor. Vitrine i ormari za servis takodje nude potreban prostor za odlaganje posudja i sličnih kuhinjskih potrepština.

Izgled i uredjenje trpezarija

Trpezariju je moguće opremiti u svakom stilu: svejedno da li se radi o rustikalnom stilu, modernom izgledu uz pomoć plemenitog čelika, stakla, sjajnim površinama unutrašnjeg nameštaja sve do romantično-nostalgičnih oblika trpezarije u vreme „naših baka“.

Izbor je ogroman a odluka o odredjenom dizajnu prepuštena je našem sopstvenom ukusu. Trebalo bi obratiti pažnju na komfor kod sedenja: upravo u trpezarijama je potrebno više pažnje obratiti na udobnost tokom sedenja dok jedemo ili se družimo i razgovaramo s prijateljima.

Zbog toga treba pre svake kupovine proveriti kvalitet trpezarijskih stolica. Sedite na stolicu i podvucite se zajedno sa stolicom ispod gornje ploče stola. Pogledajte da li dodiruje naslon za ruke na stolici sto? A šta je s Vašim kolenima, da li imaju dovoljno mesta?

Kreativno i maštovito uredjenje doma

O ukusu bi se možda i moglo ponekad raspravljati, ali kada su u pitanju temeljna pravila koja odredjuju kupovinu kućnog nameštaja, tu onda nema kompromisa. U tom slučaju nameštaj se mora svidjati vlasniku i njemu u svakom pogledu prilagoditi, a ne obrnuto.
Komfor i ergonomija u svim stambenim prostorima igraju odlučujuću ulogu. Kombinaciju različitih komada nameštaja možemo doduše postaviti u svakom stanu, ali to ne znači da je to i jedino, a kamoli pravo rešenje za naš stan. Jer raznolikost aktivnih i pasivnih poslova koje obavljamo u stanu zahteva mudar i svakom pojedincu specifičan izbor kućnog nameštaja.

Za pravi izbor nameštaja i dobar izgled stana zaslužno je pravovremeno i temeljno planiranje. U funkcionalnom i vizuelnom pogledu fleksibilni elementi kućnog nameštaja olakšaće nam ukupno uredjenje stana.

Današnja ponuda nameštaja je vrlo bogata i nudi puno toga što zadovoljava ove uslove fleksibilnosti: primer za to su sofe i funkcionalni nameštaj kojeg možemo premeštati s jednog mesta na drugo i na taj način ga još bolje iskoristiti. Ili funkcionalni ormari. Materijali i boje moraju se zapravo svidjati vlasniku. Ništa nema gore od toga kad kupimo neke boje samo zato jer su one trenutno u „trendu“.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)

Be the first to comment on "Trpezarije"

Leave a comment

Login