Šta znači dobro uredjeno kupatilo ?

U porodičnim stanovima ili kućama kupatilo mora odražavati činjenicu da je zajednički prostor. Svaki član porodice mora sigurno i udobno koristiti kupatilo, a mora se naći mesta za kozmetiku, lavabo, opreme za kupanje. Stvaranje mesta za odlaganje stvari tako postaje stvar kreativne upotrebe prostora oko prilagodjenih i maksimalno iskorištenih zidova. Pregrade u kupatilu, npr., stvaraju prostor za police, a umivaonici i WC-i mogu biti celina ugradjenih ormarića. Ako želite manje prilagodjen izgled, koristite otvorene police, stojeće ormariće. Olakšajte život deci i starijim osobama prilagodjenim rukohvatima blizu kade.

Da bi smanjili žurbu u pojedinim delovima dana, dobro je podeliti prostor tuša ili kade, ugraditi još jedan umivaonik tako da više osoba istovremeno može koristiti kupatilo. Zaseban WC smanjuje gužvu.

Kupatilo se ne koristi samo za brzo tuširanje pre odlaska na posao ili u školu. To je mesto gde se možete opustiti, ulepšati, sabrati pre ili posle brojnih obaveza. Maštovite i dramatične ukrasne teme pokazale su se posebno uspešnim u kupatilima, jer u njima ne provodimo puno vremena svakog dana. A kako su relativno male, nude slobodu upotrebe neuobičajenih obrada, kao što su mozaici, koji u većim prostorima izgledaju veoma lepo.

Potreban je neki oblik senke na prozorima. Najjednostavnije je upotrebiti prozore od mlečnog brušenog ili rezanog stakla. Mlečno staklo se nudi u raznim varijantama uzoraka, a rezano se može prilagoditi vašim dizajnerskim željama. Prugasti uzorak ili okrugli delovi prozirnog stakla (kao na boku broda) u rezanim prozorima izgledaju spektakularno. Prozori od bojenog stakla ispunjuju prostor, stalno menjajućim senkama i bojama, ali su vrlo skupi i dolaze u obzir samo na malim površinama.

Drugi primer je upotreba zavesa od tkanine ili drvene roletne, zavese na donjem delu visokog prozora ili mekano nabrane draperije. Svetla trebaju da budu tako postavljena da se vaša silueta noću ne vidi. Pokušajte ih složiti oko rubova prostorije, a ne u središte. Da li vam preti opasnost od neželjenih pogleda, senke na prozorima vam uopšte nisu potrebne.

Kupatilska oprema
Da li počinjete od skice ili adaptirate postojeće kupatilo, verovatno nećete imati puno izbora u razmeštanju kupatilskih elemenata. WC mora biti blizu odvoda kanalizacije koji je instaliran kada je kuća gradjena i prilično je skup za izmeštanje. I ostali sanitarni elementi moraju biti smešteni tako da se njihovi odvodi lako priključe na glavne. Gradjevinski propisi zahtevaju njihovo smeštanje tamo gde će biti najmanje uočljivi (istaknuti), što je često na zadnjoj strani kuće.
Usprkos tome, važno je nacrtati plan prostora u merama, jer je to jedini način da upoznate korisni prostor za i oko elemenata. Uopšteno, potrebno vam je najmanje 70 cm slobodnog podnog prostora ispred kade ili tuša koji osigurava udobno ulaženje i izlaženje. Dalje, potrebno vam je 60 cm ispred WC-a i bidea. Umivaonici zahtevaju oko 70 cm korisnog prostora kako bi saginjanje nad njima bilo lakše, i najmanje 15 cm sa svake strane. Ovi prostori se preklapaju u svim kupatilima, osim u onim najvećim. U prostorima niskog ili kosog plafona proverite da li ima dovoljno slobodne visine.

Rešenja za mala kupatila
Kupatila u nekim stanovima mogu biti mala do 2,25 m2 površine, tako da trebate biti i ekonomični i kreativni u upotrebi postora. Tradicionalan pristup je obzidavanje kade, umivaonika i WC-školjke. Prostor izgleda uredno, a stvara se dodatni prostor za police i ormariće. Alternativno, umivaonik i WC mogu biti “obešeni” na zid.
Kade i umivaonici manjih dimenzija su lako dostupni, ali vrlo neudobni za upotrebu. Kad nema mesta za tuš kadu, izostavite kadu i učvrstite sam tuš na zid, sve dok su zidovi i pod popločani ili prekriveni vodootpornim materijalom, a odvod postavite u pod. Tada i vratni pragovi moraju biti zaštieni od prolaza vode, kako bi ona ostala u prostoriji, a pribor kao što su peškiri, zaštićen je u ormarima gde ostaje suv.
Prostor za tuširanje, koji oblikuje deo spavaće sobe, je dobar način stvaranja drugog kupatila. On se može staviti u ugradjeni ormar ili ugraditi u ogradjeni ugao sobe. U oba slučaja dizajn mora biti takav da osigura i da voda ne može proći u drugi deo sobe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Be the first to comment on "Šta znači dobro uredjeno kupatilo ?"

Leave a comment

Login