Pustite boje u kuću

Boje koje birate za svoj dom najviše govore o vama. Uz njihovu pomoć možete da stvorite određeni ambijent, da pretvorite veliku sobu u manju i intimniju, ili malu sobu u prostraniju. Bojama možete skrenuti pažnju na neke detalje, ali i prikriti one manje lepe.

Tajna uspešnog dizajna leži u kombinovanju praktičnih elemenata sa estetskim. Zato se najčešće preporučuju srednje i tamnije nijanse za površine koje se najviše habaju, kao što su podovi i meblovi, dok se svetlije nijanse koriste za tavanice, zidove, drvenariju i one delove koji su lakši za pranje i čišćenje. Jače i čistije nijanse najbolje su za isticanje određenih detalja. Efekat najveće harmonije postići ćete ako koristite različite nijanse jedne boje. Takav prostor će delovati opuštajuće i smirujuće, a ukoliko želite plave ili zelene nijanse, sobe će vam izgledati prostranije i elegantnije.

Plavi snovi

Svetloplava stvara atmosferu širokih prostranstava i nepreglednih horizonata. Idealna je da smiri jako osvetljenu sobu. Plava može da bude i veoma hladna, pa je u strogim formama vrlo zahtevna. Pažljivo je koristite, a poželjno je da je kombinujete sa žutom, crvenom ili narandžastom, naročito u sobama koje nemaju dovoljno prirodnog svetla. Tamne nijanse plave kombinujte s toplim bojama. Tirkizna je odlična za detalje. Plava boja smanjuje napetost, otklanja nesanicu i snižava visok krvni pritisak.

plavi snovi

Purpurna prostranstva

Jača nijansa ljubičaste je vrlo živahna i zahtevna, pa je zato pažljivo kombinujte, najbolje sa svežim neutralnim bojama ili toplim pastelnim. Ljubičasta je hladna boja ukoliko sadrži nijanse plave, pa takvu tretirajte kao i plavu. Svetloljubičasta ili lila otvaraju prostor.

Crvena diskrecija

Ovo je najtoplija boja, koja asocira na vitalnost, energiju i agresiju. Ona je i boja opasnosti. Crvena boja može „ugrejati“, pa je zato pogodna za hladnije sobe. Tamnije nijanse crvene koristite diskretno. Takođe, crvena boja može da stvori utisak manjeg, intimnijeg, udobnijeg prostora, ali i da deluje klaustrofobično. Podstiče apetit, te nije ni čudno što su mnogi restorani dekorisani u raznim nijansama ove boje. Kada se crvena kombinuje s belom, postaje nežnija i manje intenzivna. Kao i kod ostalih toplih boja, i utisak crvene se pojačava malim kontrastima s hladnim bojama ili s neutralnim.

Narandžasta egzotika

U svojoj osnovnoj nijansi ova boja je jako zahtevna, intenzivna i napredna. Asocira na snagu i izdržljivost. Narandžastu možete da koristite za dekorisanje na isti način kao i crvenu. Za stimulativnu atmosferu koristite tamnije tonove ili napravite kontrast sa crnom, belom ili plavom. Boja kajsije daje toplinu i stvara atmosferu dobrodošlice. Terakota, žućkastosmeđa ili boja kestena višenamenske su boje za dekoraciju. Ako ih upotrebite neutralno, dobro se kombinuju i s toplim i s hladnim bojama. Ako ih koristite kao glavne boje u kombinaciji sa belom ili krem, stvorićete opuštajuću i toplu atmosferu.

zuto osvezenje

Žuto osveženje

Žuta je boja radosti i simbolična boja sunca. Skoro svaka nijansa žute donosi toplinu i svetlost i u najtamnije i najhladnije prostorije. Međutim, jarkožutu koristite pažljivo u malim prostorima. Žuta je fenomenalna kao kontrast na crnoj pozadini. Svetložuta dobro reflektuje, pa tako može vizuelno da poveća malu sobu, pogotovo ako je uklopite sa suptilnom plavom. S bojama senfa, zlatnom, bojom bronze možete da stvorite sofisticiranu atmosferu dobrodošlice. Žuta s primesom zelene uvek mora da bude dobro osvetljena.

 

Zelena harmonija

Zelena je boja prirode i nade, odmara oči i stvara opuštajuću atmosferu. Ako zelenu kombinujete sa crvenom, rezultat će biti veoma stimulativan. Ako želite da stvorite utisak prostranstva, možete da koristite svetle nijanse ove boje. Njom možete uneti i osećaj živosti u mračne podrumske prostorije, naročito ako kombinujete njene srednje i tamnije nijanse sa svetložutom. Zelenu takođe koristite ako želite da unesete duh prirode u svoj dom.

Izvor: zena.blic.rs

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pustite boje u kuću, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Pustite boje u kuću"

Leave a comment

Login