Promenite prostorije bojom

Boje presudno utiču na veličinu prostora – od manjeg prave veći, a od većeg intimniji i prijatniji za boravak. Svetle boje povećavaju prostor, a tamne ga smanjuju, te će od vaše sposobnosti da se igrate kontrastima umnogome zavisiti krajnji rezultat. Poštujte ovo pravilo i naučite trikove uz pomoć kojih ćete bojama vizuelno sobu učiniti većom i podići, odnosno spustiti plafon.

Male prostorije delovaće veće ako tavanicu i zidove obojite svetlim tonovima jedne boje. Prelaz između boja zida iroze kauc tavanice treba da bude što neprimetniji. Prostorija s niskim plafonom delovaće više ako tavanicu i zidove obojite različitim bojama. Tavanica se premazuje svetlijom bojom, i to tačno do ivice. Prostorija visokih zidova izgledaće lepše i toplije ako tavanicu obojite tamnijom bojom. Ukoliko su zidovi izrazito visoki, njih onda ofarbajte jačom kontrastnom bojom. U ovom slučaju 10 cm zida pri plafonu pređite istom bojom. Dugačka i uska prostorija delovaće proporcionalnije ako čeoni zid obojite tamnijom bojom, dok će čeoni zid obojen svetlom bojom sobu dodatno produbiti.

BELO − ČISTO
Beli zidovi i tavanice daju prostorijama neutralnu svetlost, čine ih velikim i širokim. Slažu se sa svim drugim bojama i materijalima, pa savršeno ističu detalje u prostoru. Belo okrečeni zidovi podjednako su dobar izbor za sve stilove uređenja doma.

BLAGI TONOVI − ELEGANTNO
Prostor obojen tonovima boje peska, diskretnom svetlozelenom ili svetlosivom savršen je za savremeno uređene i opremljene stanove. Takvi zidovi nisu upadljivi, pa nameštaj i detalji privlače pažnju. Ako ne želite da vaš dom izgleda hladno i sterilno, obavezno ga oplemenite nekim komadom starinskog nameštaja.

ZEMLJANI TONOVI − TOPLO
Zagasiti tonovi idealni su za prostorije namenjene odmoru, opuštanju i uživanju. Plafon ne treba da bude obojen u belo, već ga treba blago tonirati. Ove boje ne koristite za krečenje malih soba jer ćete ih dodatno smanjiti i učiniti ih mračnim.

PASTELNE BOJE − VESELO
Svetložuta, nežnozelena i vedra svetloplava odražavaju optimizam, pa su pogodne za kuhinju ili predsoblje, kao i za dečje sobe. Efekat razigranosti umanjićete dobrim osvetljenjem. Ove boje nisu pogodne za sobe u kojima se odmarate.

JARKE BOJE − RADOSNO
Ako u vašem stanu nema mnogo nameštaja, a želite da istaknete odabrane detalje, onda su jarke boje poput plave, crvene i žute odličan izbor. U tako obojen prostor odlično se uklapaju savremeni komadi svetlog nameštaja izrađeni od modernih materijala. Tavanica mora da ostane bela.

Izvor: zena.blic.rs

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Be the first to comment on "Promenite prostorije bojom"

Leave a comment

Login