Planiranje kuhinjskog prostora

Planiranje kuhinjskog prostora

Evo nekoliko pitanja na koja biste morali naći odgovor pre nego što započnete planirati kuhinju, jer kod planiranja svakog kuhinjskog prostora treba u obzir uzeti navike kuvanja i ručavanja:
Koliko često kuvamo?
Da li svi članovi porodice ručavaju zajedno ili odvojeno?
Pozivamo li često goste u kuhinju?
Koliko prostora je potrebno za smeštanje namirnica, tj. da li imate ostavu?
Hoće li kuhinja služiti za obavljanje nekih drugih aktivnosti?
Hoće li kuhinja biti odvojena od trpezarije?
Ima li porodica djecu?
Gde bi se trebala nalaziti kuhinja u odnosu na prostor za ručavanje?
Želite li da se u kuhinji samo kuva ili bi vam odgovarala prostorija u kojoj uz kuvanje ima mesta i za druge delatnosti?
O kakvoj se kuhinji radi?
Kuva li se svakodnevno ili povremeno?
Kako često idete u trgovinu? drugim rečima koliko vam je prostora potrebno za ostavu?
Jesu li postojeći izvori vode, plina i električne energije dovoljni?
Je li ventilacija ispravna?
Kakav je vazguh u kuhinji?
Možete li držati namirnice na otvorenim policama ili ih morate zatvarati u ormare?

Za početak, sastavite popis opreme koju biste hteli imati. Kuhinjski nameštaj se veoma promenio i svakodnevno se menja otkako su se na tržištu pojavili novi aparati, mehani;ki predmeti i pomagala koja olakšavaju kuvanje i druge poslove u kuhinji. Mikseri, seckalice olakšavaju i ubrzavaju pripremanje hrane: zahvaljuju’i kombinovanim plinskim i elektri;nim šporetima domaćici neće nauditi nestanak električne energije ili plina. Dvostruke rerne omoguavaju istovremeno pripremanje dva razlicita jela. Moderne mašine za pranje sudova ne samo što peru zagorele lonce, već obave taj posao bolje od ljudskih ruku. Ventilatori izvlače paru i neugodne mirise iz kuhinje. Ako ne možete odjednom kupiti svu željenu opremu ostavite u kuhinji mesta za naknadno kupljene uredjaje. Osnovna greška se pravi u planiranju kuhinje ako se oprema – mašine i nameštaj tako rasporede da svaka kasnija promena zahteva veće i skuplje zahvate. Kad odlučite šta ćete kupiti, proverite da li je kuhinja dovoljno prostrana za sve te predmete i opremu. U savremenim stambenim prostorima kuhinje su uglavnom vrlo skučene.
Planiranje rasporeda je poput igranja šaha; kombinacije su gotovo bezbrojne. Evo osnovnih pravila:
a) Ostava za hranu, uključujući i mesto na koje će domaćica spustiti korpu kada dode sa pijace, mora se nalaziti blizu vrata.
b) Ostava za hranu mora biti blizu radne ploče.
c) Električne ploče za kuvanje moraju biti blizu sudopera kako bi se lonci lakše punili vodom, odnosno cedili.
d) Mašinu za pranje sudova bi trebalo smestiti u ormar za sudove ili pokraj njega, a u blizini bi se morao nalaziti sudoper, slivnik ili korpa za otpatke kako bi se sudovi očistili pre stavljanja u mašinu.

Ako u kuhinji radi dvoje ljudi, prolaz izmedju kuhinjskog nameštaja ne bi smeo biti uži od 1,25 m, u manjim kuhinjama prolaz za jednu osobu ne bi smeo biti manji od 760 mm. Ukupna razdaljina izmedju kuhinjskih elemenata i mašina ne bi smela biti veća od 6 metara. Kuhinja ne bi smela biti prolazna. U prolazne kuhinje sa izlazom u vrt ili zadnej dvorište lako prodire hladnoća, ukoliko se ispred izlaza ne nalazi manja prostorija, trem s dvostrukim vratima ili ukoliko sama kuhinjska vrata nisu dvostruka. Manja prostorija ili trem s dvostrukim vratima praktični su kao ostava za bicikl, cipele, pribor za čišcenje i slične predmete.

Jednostavni rasporedi su najjeftiniji i uglavnom najdelotvorniji. Ako to dopušta oblik prostorije, smestite visoke kuhinjske ormare, ugradni frižider, mašinu za pranje i rernu uzduž jednog zida, tako da preostali prostor ostane netaknut. Postoje tri načelna rasporeda kuhinjskog nameštaja i opreme: raspored u obliku slova U, raspored u obliku slova L i paralelni raspored ili raspored brodske kuhinje. Nekad je u postojećim kuhinjama teško postići takve oblike, odnosno raspored nameštaja, zbog položaja vrata, prozora, kao i vodovodnih i drugih instalacija. To je jedan od glavnih razloga da se ne pridržavate samo teorije i načelnih pravila. Uredite i namestite kuhinju kako vam najviše odgovara. Bitno je da je raspored funkcionalan i da ispunjava sve vaše zahteve.

Odgovorima na ova pitanja dolazi se do zaključka šta bi bila idealna kuhinja za jednu porodicu. Ovo se u prvom redu odnosi na raspored kuhinjskih elemenata, jer je najvažnije da su elementi i predmeti koji se najčešće koriste na dohvat ruke. Osnovno (ili bolje rečeno, školsko pravilo) u organizovanju kuhinjskog prostora je sledeće: frižider-radna ploča-sudoper-radna ploča-ploča za kuvanje-radna ploča. Ovakva šema sledi radnje pripreme ručka koja obuhvata pranje i obradu namirnica, kuvanje i na kraju serviranje. Nezavisno od toga hoće li kuhinjski elementi biti postavljeni u nizu, u obliku slova ‘L’ ili ‘U’ bilo bi dobro postići približno ovakav raspored kuhinjskih elemenata i aparata.

Kuhinjski elementi u nizu
Ovakva kompozicija je kompaktna, jer kuhinjski elementi zauzimaju prostor samo jednog zida. Ovaj raspored je najčešci kod manjih kuhinjskih prostora.

Kuhinjski elementi u ‘L’ formi
Ovakav raspored je prikladan za veće prostore, čime je odvojen radni deo od dela za ostavljanje namirnica. Postavljanjem kuhinjskih elemenata u obliku slova ‘L’ stvaraju se uglovi koji se lako mogu rešiti vrlo praktičnim ugaonim elementima. Namenski ugaoni elementi nešto su skuplji, ali njima se maksimalno iskorišćava ugao.

Kuhinjski elementi u ‘U’ formi
Kuhinjski elementi rasporedjeni su na tri zida i ovakav način planiranja kuhinjskog prostora isključivo je namenjen velikim površinama. U ovakvim prostorima mogućnosti kombinovanja kuhinjskih elemenata su vrlo velike, no svakako treba pratiti osnovno školsko pravilo organizovanja prostora. Treba osigurati da je razmak izmedu elemenata dovoljan za nesmetano kretanje…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Planiranje kuhinjskog prostora, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Planiranje kuhinjskog prostora"

Leave a comment

Login