Osvetljenje u vašoj kuhinji…

U malim prostorijama (koje imaju površinu manju od 10 kvadratnih metara) na taj način se osvetljava i prostor za ručavanje.
Viseća lampa opremljena sijalicom od 100 do 150 W najbolje je prilagodjena (tradicionalni oblik ili u obliku kugle). Ova lampa nudi prirodno svetlo, tako da osvetljava prostoriju direktno ili indirektno. Iste jačine, sijalice punjene kriptonom od 60 do 100 W su sjajnije i belje.
Halogene sijalice lampe, smeštene na svetiljci ili fiksirane na kabelu, daju dinamično osvetljenje u modernoj kuhinji. Možete ih usmeravati prema želji, a ističu elemente dekora ili nameštaja (na primer, ormar s posudjem).
Uz intenzivno svetlo, halogene sijalice ne menjaju boju predmeta ili stvari koje osvetljavaju, i daju svetlost i čistoću prostoriji.
Osvetljavanje vitrina uz pomoć halogenki doprinosi personalizaciji i stvaranju jednostavne, tople i ugodne atmosfere, a odraz svetla je vidljiv i na zidovima.

Deo za jelo: nežno svetlo
Dobro osvetljen prostor u kojem ručavamo povećava zadovoljstvo tokom tih trenutaka dana. Postoji više mogućnosti za osvetljavanje tog prostora, u zavisnosti od toga gde se nalazi, kao i od drugih karakteristika prostora za jelo.
Iznad stola može se postaviti viseća lampa od stakla, metala ili keramike, koja se može spustiti dovoljno nisko da osvetli tanjire, hranu i gladne goste, ali ih istovremeno ne sme zaslepiti i smetati im. Visina viseće lampe može se regulisati tako da se približi, odnosno spusti prema stolu dok traje obrok, ali i da se nakon obroka ponovo podigne kako bi svetlo bilo ugodno.
Ako volite šarm kuhinja s početka veka, u antikvarnicama ili na sajmovima starih stvari, često se mogu naći stare viseće lampe.
Kuhinjski bar, mesto na kojem možete nešto pregristi, osvetljava se s dve ili tri male viseće lampe, poredjane uzduž dužine trpezarijskog stola. Male halogene lampice ugradjene u gornju ploču iznad bara predstavljaju drugu mogućnost. Te halogene lampice su pomične i osvetljavaju prostor za svakog gosta bez da ga zaslepe.

Radna ploča u kuhinji: usmereno svetlo
Dobro osvetljene ploče na kojima pripremamo obroke odgovaraju merama higijene i sigurnosti. Bez da zaslepljuje, umara oči ili stvara senke, direktna rasveta treba takodje da bude dostupna kako bi se mogla lako očistiti.
Mesto za kuvanje odnosno šporet osvetljeno je rasvetnim telom smeštenim u visećem delu. Postoje različite mogućnosti za osvetljavanje radne ploče za pripremanje hrane kao i za osvetljavanje sudopera. Klasična varijanta je da se fluorescentna cev montira ispod gornjeg elementa kuhinje. Iako fluorescentno svetlo pomalo promeni prirodnu boju, ono je ipak “na ceni” zbog svog vrlo dugog “života”. Multifunkcionalna kuhinjska ploča s fluorescentnom cevi i utičnicama za električnu energiju je vrlo je praktičan sistem, a ni estetska strana nije zanemarena.
Vrlo plitke halogene lampice (15 milimetara) mogu se ugraditi u viseće kuhinjske elemente kako bi osvetlile radnu ploču. Ako se odlučite za ovu varijantu, kupite one modele halogenih lampica koje imaju zaštitno staklo. Većina proizvodjača kuhinja predvidja mesta za halogene lampice već tokom izvodjenja kuhinje. Halogene lampice se mogu staviti i u “krovni venac” koji se nalazi iznad kuhinjskih elemenata.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Osvetljenje u vašoj kuhinji..., 7.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Osvetljenje u vašoj kuhinji…"

Leave a comment

Login