Obojte dom u plavičasto

Uredite prostor u kom živite u nekoj nijansi plave i iznenadićete se kako se lako kombinuje s drugim bojama i koliko će vam osvežiti dom.

plavicasto Plava je boja spokoja, inspiracije, kontemplacije i misterije. Ako   je koristite smišljeno i umereno, popraviće vam raspoloženje.   Sjajno se uklapa u svaki prostor – spavaću sobu, dnevni boravak, hodnik, kupatilo, radnu sobu…

Plava vedrog neba, tamnoplava okeanskih dubina, akvamarin i kobaltnoplava mora iznad peščanog dna, ali i sve druge nijanse kombinuju se sa gotovo svim bojama spektra.
Uz crvenu, žutu i narandžastu plava je idealna za radni prostor jer podstiče energiju. U kombinaciji s jarkozelenom deluje smirujuće. Svetliji tonovi plave manju sobu čine većom.
Nijanse plave bez primese zelene u kupatilu stvaraju utisak otvorenog prostora u kom prevladava voda. Uz plave pločice poželjni su i elementi, odnosno detalji u plavkastoj boji: od plavih latica veštačkog cveća i plavkastih oblutaka do ostalih detalja u sličnim tonovima – peškir, držač za sapun, podna prostirka, zavesa… Ogledalo u tamnoplavom ramu će, na primer, vašem prostoru intime i kontemplacije dati poseban šarm.
Pronađite pravu meru. Kombinujte, šarajte. Okružite li se isključivo plavim tonovima, to može biti kontraproduktivno za vaše dobro raspoloženje, ma koliko ta boja bila inspirativna i magična.

 

1. Najsvetlija tirkizna

Idealna je za spavaću sobu jer unosi vedrinu. Okrugla prostirka boje peska, nameštaj svetle boje drveta i snežnobeli prekrivač na krevetu idealno će izgledati uz ovu svežu i mirnu nijansu.

2. Svetla tirkizna

Odličan izbor za vrata i prozore pošto je svetla i dobro reflektuje svetlost, pa će vam prostor prosto sinuti. A što ne biste probali da i trpezarij­ski sto i stolice osvežite ovom nijansom plave?

3. Pastelna tirkizna

Unosi mirnoću i opušta. Ova hladna nijansa savršena je za kuhinju i kupatilo, naročito kad je uparite s belim pločicama i stolarijom u boji slonove kosti.

4. Tirkizna

Ova nijansa izgleda odlično na zidovima velikih prostorija u koje ne dopire mnogo sunčeve svetlosti. Iskombinujte je s meblom boje čokolade ili maline, a sve naglasite sivkastim staklenim detaljima.

5. Zagasita tirkizna

Sofisticirana nijansa dobro stoji na zidovima prostorije koja je na sunčanoj strani. Istaknite je bež tekstilnim prostirakama i rustičnim nameštajem.

Izvor: zena.blic.rs

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Obojte dom u plavičasto, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Obojte dom u plavičasto"

Leave a comment

Login