NOVA KUHINJA

Nema doma bez kuhinje. Na našim prostorima kuhinja se tretira kao čisto funkcionalna prostorija u kojoj retko ko ostane duže nego što mora. Pri tome se mnoge kuhinje mogu isplanirati tako da provodimo rado vreme u njima.
Planiranje nove kuhinje možemo uporediti sa kuvanjem nekog dobrog jela. U oba slučaja Vam predlažemo da date odgovore na nekoliko sličnih pitanja:

* Kome je namenjeno?
* Za koliko osoba ?
* Koji su osnovni sastojci?
* Kako se uklapaju u celinu?
* Pa na kraju i što da ne: “Koliko će nas to sve koštati?”

Za početak, napravite spisak opreme koju biste želeli imati. U zadnje vreme usled inovacija na tržištu i prateći sve tehnološke inovacije, pojavilo se dosta novih uređaja koji dodatno olakšavaju kuvanje i ostale domaćinske poslove.

Kombinovani plinski i električni šporeti domaćicama pomažu u slučaju nestanka gasa ili električne struje, mikseri i razne seckalice sa velikim brojem funkcija olakšavaju i ubrzavaju pripremanje hrane, a moderne mašine za pranje sudova su jedne od najomiljenijih tehničkih inovacija koje predstavljaju san skoro svake domaćice u kuhinji. Ne samo zbog toga što uspešno peru zagorele lonce i posude, već i uveliko štede dragoceno vreme provedeno u kuhinji.

Takođe, potrebno je pametno isplanirati i kupovinu i ugradnju aspiratora u Vašoj kuhinji, kako bi se na najbolji način para i neugodni mirisi izvlačili napolje.

Zlatno pravilo: Ako ne možete odjednom kupiti svu željenu opremu za Vašu kuhinju, ostavite u njoj dovoljno mesta za naknadno kupljene uređaje (elemente). Osnovna je greška u planiranju kuhinje, ukoliko se oprema i nameštaj tako rasporede da svaka naknadna promena iziskuje veće i naravno skupe građevinske zahvate.

Surova realnost je da su u savremenim stambenim prostorima kuhinje uglavnom vrlo skučene, pa stoga pre polaska u kupovinu dobro proverite da li imate dovoljno prostora za sve planirane uređaje i opremu.

Evo još jedne liste pitanja na koju bi trebalo da nađete odgovor pre započinjanja planiranja kuhinje:

* Gde bi trebalo da se nalazi kuhinja u odnosu na prostor u kome se jede?
* Želite li da se u kuhinji samo kuva, ili bi Vam odgovarala prostorija u kojoj ima mesta i za druge aktivnosti
* O kakvoj se kuhinji radi? O momačkoj? Porodičnoj? Kuva li se u njoj svakodnevno ili povremeno?
* Koliko često planirate da idete nabavku? (drugim rečima, koliko Vam je potrebno prostora za ostavu?)
* Da li su postojeći izvori vode, električne energije i plina dovoljni?
* Da li je ventilacija ispravna?
* Kakav je vazduh u kuhinji? Možete li držati namirnice na otvorenim policama ili ih morate zatvarati u ormare?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 6 votes)
NOVA KUHINJA, 8.0 out of 10 based on 7 ratings

1 Comment on "NOVA KUHINJA"

  1. Liste pitanja za uredjenje kuhinje koje ste ovde predstavili su zaista vazne i treba ih pratiti. Kuhinja treba da ispunjava dosta uslova kako bi bila funkcionalna, pa je savrsen plan prakticno neophodan, narocito kada se radi o kuhinji koja treba da se smesti na maloj povrsini. Licno sam se uverila da kada stavite na papir sve sto treba da se nadje u kuhinji, shvatite da nemate bas dovoljno mesta za sve to (iako Vam mozda deluje da su u pitanju sitnice ili mali broj stvari). Tako da je bolje lepo napraviti plan pa ga slediti u potpunosti, cak iako za neke elemente trenutno nemate novca, ostavite dovoljno mesta gde cete ih kasnije dodati.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a comment

Login