Nameštaj koji štedi prostor

Multifunkcionalni elementi u domu – maštoviti dizajneri potrudili su se da svakom komadu nameštaja dodaju još jednu, dve ili više funkcija i tako značajno uštede prostor.

 prostor
Kada je životni prostor skučen, najvažnije je da nameštaj bude adekvatan, ne samo što se veličine i oblika tiče, već i funkcija. Francuski dekorateri su prvi propagirali ideju da se iskoristi svaki milimetar u domu i tako olakša život ukućana, a italijanski stručnjaci za enterijer su se ubrzo pridružili i osmislili originalne, praktične elemente.

Zašto bi trpezarijski sto služio samo za obedovanje, a veš mašina samo za pranje rublja, ako može da zameni i druge uređaje? U saradnji sa inženjerima, maštoviti dizajneri potrudili su se da svakom komadu nameštaja dodaju još jednu, dve ili više funkcija i tako značajno uštede prostor, kako kuhinju, tako i dnevni boravak, spavaću sobu, hodnik…

Budući da garnitura za sedenje i biblioteka uglavnom zauzimaju najviše prostora u dnevnom boravku, kada predstavljaju jedinstvenu celinu, mogu da „oslobode“ nekoliko kvadrata korisnog prostora. Isto tako, radni kutak je potreban kako deci tako i odraslima, jer većina zaposlenih danas radi i kod kuće. S obzirom na to da najčešće rade na kompjuteru koji ne zahteva veliku površinu, nema potrebe da se u mali stan smešta sto za računar, jer deluje rogobatno čak i kada je od stakla i sličnih transparentnih materijala. Dovoljna je jedna ploča, koja po potrebi može da bude i stalak za cveće ili za odlaganje pića, kao i da se prilepi uz zid kada se ne koristi i da deluje kao dekorativni predmet.

namestaj

Dekorateri su kreirali čak i kućicu za kućnog ljubimca u fioci atraktivnog klub stola, tako da i kuce ili mace ne moraju da zauzimaju fotelje i sofe. Mnoštvo ideja je „ukradeno“ iz dečjih soba, obdaništa i igraonica, gde je već duže od decenije trend da se iskoristi svaki milimetar prostora.

 Izvor: Novosti.rs
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Be the first to comment on "Nameštaj koji štedi prostor"

Leave a comment

Login