Najlepša je svetlost pod svećama

Sveće su neizostavni deo svečanih trenutaka, ali mogu da ulepšaju i svakodnevicu. Pored toga što njihov plamen daje osećaj topline i stvara romantičan ambijent, a one mirisne deluju opuštajuće, sveće su veoma dekorativne i često su samo ukras u stanu. Danas se izrađuju u bezbroj oblika i boja, s toliko mašte da nam je često žao da ih koristimo za njihovu pravu namenu.

svetlost

 

 

 

 

 

Sveće su veoma lep detalj u svakom stanu. U dnevnoj, spavaćoj sobi ili u kupatilu, povremeno koristite one mirišljave jer mirisi omogućavaju relaksaciju i uživanje.
– Tehnologija pravljena sveća je vremenom napredovala, ali se i dalje koriste parafin ili pčelinji vosak, samo što vazadanas imamo razne dodatke i mirise – kaže Anđelka Vujić iz najstarije voskarske radnje na beogradskoj Čuburi.
U njihovoj radnji sveće se prave od parafina i pčelinjeg voska, po starom zanatskom postupku i ručno, a ne u kalupima, kako se danas radi. Njihove ručno rađene dekorativne sveće mame uzdahe oblikom i maštovitošću. One parafinske, koje koristimo kad nestane struja, koštaju od 40 do 60 dinara, zavisno od veličine, a sveće od pčelinjeg voska su četiri puta skuplje.
Najkvalitetnije sveće su one koje se prave od stearina, ali su za naše uslove dosta skupe i u prodaji su samo uvozne.

NAPRAVITE IH SAMI, NIJE TEŠKO
– Skupljajte sve ostatke voska. Nije važno ako su ostaci malo pocrneli od izgorelog fitilja.
lampa1– Stavite komadiće u metalnu šerpicu i na nižoj temperaturi zagrevajte dok se vosak ne istopi

– Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja, a ako želite sveću u boji, dodajte i boju.
– Uzmite pamučni konac i upredite nekoliko niti da dobijete fitilj, pa ga provucite kroz dugme ili nešto zgodno što će držati fitilj na dnu sveće.
– Pripremite posudu ili kalup za izlivanje, a fitilj centrirajte i uz pomoć štipaljke držite na sredini.
– Vosak možete da izlijete u deblju čašu ili neku šolju, a možete da napravite i kalup od plastike, metala ili tetrapaka.

 

 

sveca 1

Iako na prvi pogled deluje kao da su na četvrtastom postolju tri sveće, zapravo se radi o svećnjacima različite visine u koje se stavljaju plitki ulošci sveća.

 

 

sveca 2

Male keramičke „lanterne“ možete da nađete u svim prodavnicama jeftinih sitnica. U donji deo stavite sveću, a u udubljenje na vrhu sipajte malo vode i nekoliko kapi eteričnog ulja.

 

 

sveca 3

Glineni držači za sveće postojali su još u Starom Egiptu, a ovakvi svećnjaci od terakote doneće notu rustičnog i u najmodernijem ambijentu. Možete ih po pristupačnoj ceni kupiti na pijacama, u prodavnicama saksija za cveće.

 

sveca 4

 

Uz plamen sveće upalite štapić s egzotičnim mirisom i uživajte

 

JEDNOSTAVNO I EFEKTNO
Umesto gomile sitnica koje skupljaju prašinu, sto u dnevnoj sobi dobro ispolirajte i na njega stavite sveće. Najlepše će izgledati ako grupišete nekoliko sveća ili svećnjaka različite visine. Za starinski namešten stan izaberite moderne sveće svetlih boja i obrnuto. Taj mali nesklad modernog i klasičnog osvežiće vaš dnevni boravak.

k 1

JEDNOSTAVNO I EFEKTNO
Umesto gomile sitnica koje skupljaju prašinu, sto u dnevnoj sobi dobro ispolirajte i na njega stavite sveće. Najlepše će izgledati ako grupišete nekoliko sveća ili svećnjaka različite visine. Za starinski namešten stan izaberite moderne sveće svetlih boja i obrnuto. Taj mali nesklad modernog i klasičnog osvežiće vaš dnevni boravak.

k2

LEPO JE PONEKAD I KORISNO
Kada nestane struja, namučite se dok pronađete sveće koje sigurno imate u kući. Zato je najbolje da ovako lep aranžman napravite na zgodnom mestu u stanu, na komodi s fiokama. U prvu fioku obavezno stavite kutiju šibica kako biste, kad zatreba, skratili put od dekoracije do izvora svetlosti. I neka vam zapaljena sveća bude na oku.

k3

NEKA NEDELJOM BUDE SVEČANIJE
Nemojte čekati praznike da lepo postavite sto. Bar nedeljni ručak zaslužuje da sve izgleda malo svečanije, a za to su vam dovoljni ovakvi jednostavni stakleni svećnjaci. Sveće treba da budu bez ikakvog mirisa kako se ne bi mešali s aromama na trpezi.

Izvor: zena.blic.rs

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Najlepša je svetlost pod svećama, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Najlepša je svetlost pod svećama"

Leave a comment

Login