Mammeee… Pitate se kako urediti bebici sobicu ?

Stvari u bebinoj sobi treba tako rasporediti da vam uvek budu pri ruci.

Bebina soba je mesto u kojem ce ona narednih meseci provoditi najvise vremena. Zato je veoma bitno da taj prostor bude uredjen sa posebnom paznjom. Soba mora da bude dobro osvetljena, da se redovno provetrava, cisti, a stvari treba rasporediti tako da vam uvek budu pri ruci. Preporucljivo je da u prvim mesecima mama (a i tata) budu u istoj sobi sa novorodjencetom, kako bi mogli da prate sve sto se desava i da blagovremeno odreaguju.

Komodica ili ormaric za bebine stvari, krevetac, sto za prepovijanje rasporedite u zavisnosti od prostora koji vam je na raspolaganju, ali vodite racuna o sledecem: krevetac i sto za prepovijanje ne smeju biti blizu prozora, na promaji ili preblizu grejnog tela (grejalica, TA pec, radijator), komodica treba da bude prostrana i funkcionalna kako bi u, i na nju stale sve stvari koje cete koristiti u toku dana i noci (sigurno nekoliko meseci). Krevetac treba da bude okrenut tako da bebi nikada ne ide sunce u oci. Optimalna temperatura sobe je 22 stepena, a prvih dana kada beba dodje iz porodilista moze da bude i do 24 stepena. Vazduh u toku zime moze da bude dosta suv i zato na grejna tela treba stavljati posudu sa vodom ili vlaznu pelenu. Nikada ne ostavljajte ukljucenu grejalicu i bebu samu u sobi.

U toku cele noci moze da bude ukljucena stona lampa, ali ne treba da bude okrenuta u bebinom pravcu. Higijena bebine sobe se mora redovno odrzavati, ali to radite kada je ona u drugoj prostoriji. Koristite vlaznu krpu ili usisivac. Sobu svakodnevno provetravajte. U zimskim danima dovoljno je i pet minuta, a u prolece i leto, vise puta u toku dana ili drzati otvoren prozor, ali tako da beba bude zasticena od promaje ili vetra. Nikada, ali zaista nikada, nemojte pusiti u bebinoj sobi i ne dozvolite nikome da ulazi sa cigaretom u njen mali raj, pa makar to bilo i „na sekundu“.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Be the first to comment on "Mammeee… Pitate se kako urediti bebici sobicu ?"

Leave a comment

Login