Kuhinje – uopšteno

Prema nekim istraživanjima, 70% vremena koje provodimo u kući, provedemo u kuhinji. Istinito ili ne, činjenica je da se u kuhinji obavljaju mnogobrojne aktivnosti, i to ne samo one vezane za pripremu hrane. Često se kuhinja koristi i kao neformalni prostor u kojem se npr. pišu domaći zadaci ili primaju posete. Gledano sa te strane, važno je da kuhinja bude lepog dizajna i prijatna za boravak. Osim što udovoljava mnogim funkcijama taj prostor je veoma prometan, pa zato mora biti i dobro organizovan. Vreme koje ćemo posvetiti planiranju i najsitnijih detalja koji mogu povećati funkcionalnost u kuhinji, višestruko će nam se isplatiti. Većina nas ima na raspolaganju puno manju kuhinju od one koju bi želeli. Ponekad kuhinja može izgledati manja nego što jeste u stvarnosti, ako nije dobro projektovana. Kako ćemo organizovati prostor kuhinje zavisiće od njenih dimenzija i drugih faktora, ali pre svega moramo znati šta sve u kuhinji treba nužno osmisliti kako bi bila adekvatno opremljena. Pri projektovanu kuhinje polazimo od pozitivnih obeležja prostora koja će nam omogućiti adekvatan smeštaj svakog elementa.
Jedno od osnovnih pravila koje primjenjujemo jeste sledeće pravilo: što se češće jedan element ili predmet u kuhinji koristi, to ga moramo lakše dohvatiti ili njime manipulisati.
Zato stvari u elementima smeštamo u blizini radnog mesta na kojem se najviše koriste. Tako ćemo npr. sve što koristimo pri kuvanju, imati u blizini šporeta. Kada smo maksimalno uvažili prilagodljivost prostora i svakom elementu pronašli mesto koje osigurava njegovo optimalno korišćenje, pozabavićemo se i činjenicom da naša upotreba tog prostora nije uvek ista.

Sledeći važni detalj koji se uzima u obzir pri projektiovanju odnosi se na potreban prostor koji moramo predvideti za radnu ploču. Prostranu ploču narocito vole žene, jer im ona olakšava pripremu hrane i veoma skraćuje vreme koje u kuhinji svakodnevno provode. Obično se na njoj nalaze i razni mali kućni aparati, koji takodje zahtevaju svoj prostor. Radnu ploču ćemo dodatno rasteretiti ako u raznim kuhinjskim elementima predvidimo dovoljno mesta za smeštaj namirnica i potrebnog pribora za kuvanje i serviranje hrane. Zato pri odabiru kuhinjskih elemenata unapred predvidjamo mesta na kojima ćemo držati sve kuhinjske stvari.

Savet: Pri odabiru kuhinje mnogi urade sledeće tako što najpre odaberu odredjenu kompoziciju kuhinje, pa je onda pokušavaju smestiti u raspoloživi prostor. Iako je danas ponuda kuhinjskih elemenata svojim dimenzijama prilagodljiva prostoru, bolje je ne insistirati na odredjenom elementu po svaku cenu. Put kojim ćemo krenuti je upravo suprotan. Kuhinju ćemo izabrati prema dimenzijama prostora, postojećim vodovodnim i električnim instalacijama i razumnom projektu. Tako ćemo racionalno organizovati prostor koji imamo na raspolaganju, postavljajući u njega sve što nam je neophodno, a žrtvujući ono manje važno.

Vrlo često će nam netko od ukućana svojim prisustvom u kuhinji ograničiti slobodu kretanja ili zasmetati pri obavljanju posla, zato se preporučuje da se predvidi mogućnost da u kuhinji boravi i/ili radi istovremeno više osoba, što će tom prostoru povećati upotrebnu vrednost, i činiti ga otvorenim i prilagodljivim zahtevima svih ukućana.

Kuhinja u kojoj su svi elementi postavljeni u jednom nizu
Ova kompozicija deluje kompaktno, jer zauzima prostor samo jednog zida. Obično se koristi kada raspolažemo manjim, uskim ambijentima ili potpuno otvorenim prema nekoj drugoj prostoriji u stanu.

Kuhinja postavljena u uglu, tzv. « L-kuhinja»
Primenjuje se u većini prostora prosečnih dimenzija. Pruža mogućnost odvajanja radnog mesta od elemenata za skladištenje namirnica i drugog.

Kuhinja u kojoj su elementi postavljeni u dva niza
Elementi se postavljaju u dva paralelna bloka podeljeni prema funkcijama. Ova kompozicija koristi se u posebnim slučajevima, npr. kada je prostor kuhinje prohodan.

Kuhinja postavljena u obliku slova «U»
Ova kompozicija zauzima tri zida u kuhinji i može se kombinovati. Obično se koristi u ambijentima većih dimenzija. Blokovi elemenata postavljaju se na tačno odredjenom medjusobnom razmaku kako bi se osigurao prostor za nesmetano kretanje i manipulaciju.

Kuhinja s slobodnostojećim elementima
Neformalna varijanta, u kojoj se svaki element ili niz elemenata, u zavisnosti od funkcije, slobodno postavlja u raspoloživom prostoru. Obično se koristi u vrlo modernim enterijerima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Kuhinje - uopšteno, 6.0 out of 10 based on 2 ratings

Be the first to comment on "Kuhinje – uopšteno"

Leave a comment

Login