Ideje za vas stan – Feng shui

U osnovi, Feng shui predstavlja znanje o našoj okolini, uticaju okoline na naš život, kao i našem uticaju na okolinu. Poznavanje njegovih zakonitosti nas približava prirodi, a što smo bliži prirodnom načinu življenja, to je naš život u većoj ravnoteži. Bazični Feng shui nije religija, i bazira se na zdravom razumu, logici i poznavanju prirodnih zakonitosti: Odatle i naziv, na starom kineskom Feng shui znači „voda i vetar“
Vetar predstavlja „Chi“ i podstiče kretanje životne energije, a voda ga dalje prihvata i širi. Kada je životni prostor uređen tako da se Chi može kretati bez problema, on nam pruža podršku u svim aspektima života. U suprotnom, dolazi do stagnacije u životu ili pojedinim poljima – i u ovim postulatima se ogleda suština celokupne Feng shui „filozofije“. Prema njoj, životna energija koja se u drevnoj Kini zvala „zmajevim dahom“ se kreće na pet različitih polja i kroz pet elemenata:drvo, vatra, zemlja, voda i metal, koji simbolički prikazuju kretanje energije određeneog tipa.
DRVO – simbolizuje energiju koja se širi na sve strane, ocrtava se kroz drvane površine u stanu i zelenoj boji, a njegovo godišnje doba je proleće.
VATRA – kod nje se ističu jarki tonovi i boje (nijanse crvene i narandžaste), a ona po drevnom verovanju može stvoriti i razoriti i uzdiže se u vazduh.
ZEMLJA – predstavlja energiju koja kruži oko svoje ose, ona prikazuje početak i kraj života, a karakterišu je žuta,smeđa,ciglasta i boje kamena.
METAL – predstavlja energiju novca, a prisutan je u svemu što u sebi ima metala.
VODA – predstavlja energiju silaza i tu je prisuto maksimalno mirovanje.Njeno godišnje doba je zima, a boja plava sa svim svojim nijansama.Detalji koji karakterišu ovaj element su:staklo i kristal.
Usklađivanje prostora sa prirodnim elementima je vrlo važno, i ukoliko želite da saznate svoj lični element prema njemu potpuno uskladite uređenje svog doma, toplo Vam preporučujemo da se obratite stručnjacima koji se bave uređenjem enterijera u skladu sa Feng shui pravilima.
Obzirom na moderan način življenja,ubrzan rast gradova i popularnost stanovanja u stanovima doveli su do nužne reinterpretacije starih zapisa,ali uprkos svim promenama koje je tokom vremena doživeo Feng shui, njegovi bazični koncepti su ostali nepromenjeni.
Temeljna pretpostavka Feng shui-a da pozicija doma, njegov tlocrt i unutrašnjost u velikoj meri utiču na našezdravlje, sreću, ljubav i karijeru. Feng shui posebnu pažnju obraća sve one probleme koji zaustavljaju i blokiraju energiju, kao što su na primer:smeće, skladištenje nepotrebnih stvari, začepljeni otvori i sl. U modernom društvu Feng shui se smatra jedinstvom arhitekture, dizajna, psihologije i duhovnosti i postaje vrlo važan činilac u modernom kreiranju životnog prostora.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Ideje za vas stan - Feng shui, 2.3 out of 10 based on 3 ratings

1 Comment on "Ideje za vas stan – Feng shui"

  1. fenomenalno 🙂 …

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a comment

Login