Funkcionalna kuhinja – trpezarija

Kako opremiti kuhinju na funkcionalan nacin

Kuhinje imaju dug vek trajanja. Tako modeli kuhinja iz 80-tih i 90-tih godina prošlog veka još sasvim dobro služe svrsi iako gledano s tačke savremenih tehničkih standarda puno zaostaju za modernim kuhinjama.
Uz pomoć savremenih tehničkih rešenja jednotavnije je i brže obavljati mnoge poslove, a mnogi se dodaci pokazuju vrlo pametnim i korisnim. Dok automobilska tehnika zahvaljujući sistemima za navigaciju, klima-uredjaje i sl. ide uz korak s aktuelnim tehnološkim dostignućima, kuhinje po svojoj opremi zaostaju i više od jedne decenije za najnovijim dostignućima. Iz tog razloga mnoge porodice, kuvari-hobisti i svi drugi koji su na bilo koji način vezani za kuhinju ne mogu u potpunosti uživati u najsavremenijim rešenjima i permanentnim poboljšanjima u tehnici, funkciji i estetskom izgledu kuhinja. Ovde je reč o mnogim funkcionalnim rešenjima poput maksimalnog iskorišćavanja prostora, jednostavnog zatvaranja i ublažavanja udaraca na kuhinjskim elementima koja se primenjuju u proizvodnji svih modernih kuhinja. Osim toga znatna poboljšanja su napravljena ne samo u funkcionalnom nego i u estetskom pogledu.
Koliko je jednostavnije kretanje i obavljanje poslova kad su svi uredjaji, oprema i namirnice uredno poredjani i kad su uvek na dohvat ruke. Unutrašnje prostore kuhinjskih elemenata je moguće čak i individualno nameštati. Tako je moguće sve kuhinjske stvari od najvećih do onih najmanjih složiti i rasporediti po sopstvenoj želji.
Isto je tako važno da je mašina za pranje sudova u kuhinji na dohvat ruku. Neka inovativna rešenja vezana za mašine za pranje sudova postignuta su u tek nekoliko zadnjih godina.
Postavljeni frižider u visini očiju i ruku idejno je rešenje koje ćemo susresti i u starijim kuhinjama. Šporet, mikrotalasna i sl. u modernim kuhinjama se ugradjuju na višim mestima.
Isto tako važno ako ne i važnije je da je mašina za pranje sudova postavljena srazmerno visini tela. Već su mnoga istraživanja sprovedena u svetu pokazala koliko uticaja ima ispravan raspored kuhinjskih elementa na pravilno držanje a time i pravilan položaj ledja.
Današnji proizvodači nude kuhinjska rešenja s različitim radnim površinama kao i s različitim visinama korpusa. Na taj način kuhinja je maksimalno prilagodjena onom ko je koristi.

O iskorišćenju prostora da i ne govorimo. Visoki kuhinjski elementi su jednostavno 100% iskoristivi.
Moderna rešenja nude i poboljšanja starijih modela kuhinja i funkcionalno i vizuelno. Pomični elementi koji se ugradjuju u starije modele kuhinja vrlo lepo izgledaju (jer su hromirani), mogu se samostalno koristiti ili kao dopuna drugim elementima.
Na taj način se prostor u kuhinji maksimalno iskorišćava, proširuju se funkcionalne mogućnosti i dobija se na prostoru uopšte.

Kupovina kuhinje

Danas automobil koji ima deset godina smatramo prestarim i niko se više ne želi voziti u njemu… Kuhinje su i kuhinjski elementi prema jednoj sprovedenoj studiji u proseku stari 18,5 godina – to najbolje govori o njihovoj funkcionalnosti. Čak i kuhinje starosti od 10 do 15 godina ne ispunjavaju sve savremene standarde u pogledu tehničke opremljenosti, funkcionalnosti i vizuelnog izgleda.
Na taj način mnogi vlasnici kuhinja su uskraćeni u uživanju u lepoti, komforu i praktičnosti koju nude moderne kuhinje. Šta se to u zadnjih 10 do 15 godina najznačajnije izmenilo kod kuhinja?
Koje su to najvažnije prednosti na koje potencijalni kupac može računati?
Komfor i olakšanje u radu
Pre svega promenila se revolucionarno unutrašnjost kuhinja. Tako su npr. trodimenzionalno pomične i preklopive šarke od vrata uveliko pojednostavile montažu i postavljanje kuhinje.
Veći ugao otvaranja time olakšava i jednostavniji pristup u unutrašnjosti. Mnogobrojne druge novine otvaraju nam nove opcije, olakšavaju spremanje, štede na prostoru omogućavaju direktan pristup sadržaju ormara.
Jedna od zanimljivih novina je i mogućnost postavljanje zaštite koja ublažava udaranje i pritisak na kuhinjske elemente kao što su vrata i fijoke. Na ovaj način sve fijoke i vrata se sasvim bešumno otvaraju.

Ciljano prilagodjavanje kuhinje individualnim potrebama
Individualnost je kod planiranja proizvoda kao što je kuhinja presudan korak prema napred i ujedno normalan sled i odgovor savremene proizvodnje na zahteve tržišta.
Proizvodjači su u stanju da na pravi nacin odgovore na zateve tržišta zahvaljujući ponajpre odredjenom software-u za planiranje i oblikovanje kuhinja i kuhinjskih elementata kao i vrhunskom tehnološkom razvitku.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)

Be the first to comment on "Funkcionalna kuhinja – trpezarija"

Leave a comment

Login