Dnevna soba po vašoj meri: Ideje za uređenje prijatnog kutka

Dnevna soba je za mnoge najvažnija prostorija u kući. U njoj provodimo najviše vremena − opuštamo se kad smo sami, ali se i družimo sa porodicom ili prijateljima. Zato je to prostorija koju treba opremiti s posebnom pažnjom i osvrtom na udobnost i funkcionalnost. Kad odredite stil u kom ćete urediti dnevni boravak, pogledajte još nekoliko saveta na koje treba da obratite pažnju.

STILOVI
Ležerno − daje osećaj slobode i nedvosmislene udobnosti
Ako ste odlučili da vam je to najbitnije, akcenat bacite na udobnu sofu izrađenu od mebla neutralne boje, po kojoj krevetmožete pobacati gomilu jastučića raznih boja, oblika i dimenzija. Možete kombinovati i komade nameštaja raznih epoha i stilova, što je opušteno, ali i moderno i efektno.
Minimalistički − odaje utisak moderno uređenog dnevnog boravka
Najbolje je da izaberete manji broj predmeta, zanimljivog dizajna. Nećete potrošiti mnogo novca, ako se odlučite za jedan efektan komad, bilo da je to ugaona garnitura ili stočić uz koji ćete iskombinovati još nekoliko pratećih elemenata. Dobar efekat će dati i neka slika ili skulptura avangardnog umetnika.

Toplo i rustično − okružiće vas sitnicama koje volite, ali vodite računa da ne preterate
Kad izaberete udobnu garnituru za sedenje, bacite akvenat na zavese, draperije, jastučiće i tepih. Adekvatna lampa koja baca toplo svetlo, biće pun pogodak.

NAMEŠTAJ
Kad razmišljate da li da izaberete ugaonu garnituru ili sofu i fotelju, najvažnije je da prvo razmislite o navikama vaših ukućana. Uživate li da se ušuškate jedni oko drugih ispred televizora ili vam je udobnije odvojeno sedenje? Bitno je i da garnitura za sedenje bude udobna, isto koliko i krevet na kom spavate. Obratite pažnju i na namenu garniture − da li je predviđena samo za sedenje ili i za povremeno spavanje. Ako je često razvlačite u krevet, odlučite se za čvrstu konstrukciju.

STOČIĆ
Bez obzira na stil enterijera, jedan stočić na sredini ili dva manja raspoređena u blizini fotelje ili garniture za sedenje doprineće funkcionalnosti vaše dnevne sobe. Obratite pažnju na veličinu prostorije kad birate stočić. Ako je dnevni boravak manja prostorija, nikako je nemojte opremiti stočićem koji vam neće ostaviti mogućnost da se slobodno krećete.

TEPIH
Tepih će dati šarm vašem dnevnom boravku − utisak ušuškanosti. Upadljive boje i atraktivan dizajn tepiha od jednolične prostorije mogu stvoriti veoma udoban prostor. Isto tako, neutralnim tepihom možete „smiriti“ sobu punu detalja raznih boja. Vodite računa o rasporedu nameštaja, kad birate oblik i veličinu tepiha. Važno je da ga prilagodite postojećim elementima.

SVETLO
Ne zaboravite da osvetljenje može da oplemeni ambijent ili da ga učini neprijatnim. Lampe su važne jer doprinose ugodnoj atmosferi. Svetlo je nabolje prigušiti ili uperiti u zid, a idealno bi bilo da nekoliko podnih lampi rasporedite po uglovima sobe. Obratite pažnju i na boju abažura jer ona može uticati na ukupni doživljaj koji želite da postignete osvetljenjem.

BOJE
Kad je reč o bojama, prvo razmislite koje su vam omiljene, a onda se opredelite za jednu koja će biti dominantna. Koristite različite nijanse ili tonove odabrane boje, a monotoniju ćete lako razbiti kontrastnim detaljima drugog kolorita. Predlažemo da zidovi dnevnog boravka budu u nekoj svetloj boji.

DETALJI
Razne stvari daju finalni pečat dnevnoj sobi. To mogu biti slike, fotografije, ogledalo ili neka sobna biljka. Zanimljiv efekat, na primer, možete postići raznobojnim kamenčićima koje ćete grupisati u različite celine i postaviti ispod stakla unutar drvenog rama stočića. Bitno je da svi ukućani učestvuju u odabiru detalja koji im prijaju.

Izvor: zena.blic.rs

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Dnevna soba po vašoj meri: Ideje za uređenje prijatnog kutka, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "Dnevna soba po vašoj meri: Ideje za uređenje prijatnog kutka"

Leave a comment

Login