Decije sobe ? Slatko oopremanje…

Na šta je potrebno obratiti pažnju pri odabiru nameštaja za dečju sobu?

Nameštaj koji je potreban deci pri radu i igri trebao bi biti lagan tako da ga deca mogu sama premeštati. Nameštaj poput kreveta i ormara ne sme se lako premeštati s mesta i trebao bi biti veoma stabilan, a ćoškovi bi trebali biti zaobljeni.

Treba biti otporan i postojan. Ne sme biti obojen bojom koja sadrži olovo ili druge otrovne materije. Sedišta na dečijim stolicama trebaju biti horizontalna, sa neznatnim padom prema naslonu. Pad od jednog centimetra, odnosno 3-4 %, dovoljan je da se stvori psihološki osećaj sigurnosti pri sedenju. Naslon mora biti savijen kako bi se što bolje prilagodio prirodnom luku dečije kičme.

Ploča dečijeg radnog stola treba da bude dovoljno velika, a po mogućnosti da ima podesivi nagib.

Dečji kreveti treba biti opremljen kvalitetnim dušecima na tvrdoj podlozi, da se izbegne krivljenje kičme.

Vodite računa o tome da deci nameštaj ne predstavlja samo uredjenje sobe, več i sredstvo za igru, tako da su njima najdragocenije prazne površine pune jastuka na kojima se mogu valjati i izležavati odnosno imati dovoljno prostora za razvlačenje svojih igračaka.

U dečjim sobama idealno bi bilo podno grejanje, ukoliko to nije slučaj, vodite računa o podnoj izolaciji i svakako postavite tepih na kojem će dete sedeti zimi.

Uzrast diktira zamenu nameštaja

Za tek rodjenu bebu, nakon što prvih mesec ili dva bude u sobi kod mame, pedijatri savetuju da se što pre uredi posebna prostorija u kojoj će beba spavati, jasno u uskoj komunikaciji sa roditeljskom sobom. Za takvu malu bebu pa sve do dve godine starosti sobe su posebno prilagodjene. U početku tu je kolevka koju zatim menja mali bebi krevetić sa ogradom, stolić za previjanje sa kadicom i sl. U takvoj ranoj fazi beba već doživljava boje koje je okružuju. One trebaju biti nežne i pastelne, a soba ispunjena jednostavnim višebojnim predmetima koje beba može videti i razgledati.

Od 3 – 6 godina

U ovom dobu deca poseduju ogromne količine energije kojoj se mi odrasli ne možemo načuditi, a sve njihove aktivnosti vrlo su bučne što predstavlja pravo iskušenje za roditeljske živce, a i komšije, posebno u stambenim zgradama gde je zvučna izolacija gotovo po pravilu nedovoljna. Sav nameštaj u ovom dobu treba da bude u funkciji igre. Pored dovoljno prostora za gradjenje i slaganje, u sobi treba predvideti i mesto za “mirne” aktivnosti predškolskog deteta, poput crtanja, modeliranja, bojenja i sl. Detetu bi trebalo pružiti i mogućnost da “sagradi” svoj kutak prema isključivo svojoj zamisli. Deca u tom uzrastu pokazuju potrebu da se povuku u svoj lični svet i trebalo bi im pomoći da to i ostvare. U sobi bi mesto trebale pronaći i dve, tri male stolice ili veći jastuk na kome mogu sedeti “mali” gosti. Ne treba zaboraviti ni pravilno osvetljenje, odnosno smeštaj stola prema dnevnoj svetlosti i pravilno postavljena rasvetna tela.

Sjajan primer blage transformacije od bebi do dečije sobe, dečiji krevetić sa noćnim ormarićem s fijokama zamenjen je krevetom dok je noćni ormarić ostao u pravoj funkciji. Romantična i praktična konstrukcija koja spaja krevet i mesto za “mirne” i kreativne igre, a i intimnog je oblika što detetu pruža osećaj sigurnosti. U drugoj verziji, dole je umesto stola smešten drugi krevet koji po danu postaje trosed. Najjednostavnije je naručiti izradu po meri.

6 – 12 godina

Ovo doba u velikoj meri menja život cele porodice, a posebno deteta. Nakon dosta sati provedenih u školi dete još više oseća potrebu za svojom sobom, a ujedno je potrebno i napraviti prostor za učenje, prostor za knjige i eventualne ostale školske rekvizite. Ponovo je vrlo važno pravilno osvetljenje radnog prostora kao i pravilne dimenzije radnog stola, kao i odgovarajuća radna stolica. Postepeno se sklapaju i djačka prijateljstva pa je potrebno predvideti i mogućnost zajedničkog učenja, a pravi je doživljaj za svako dete ako njegov novi prijatelj ili prijateljica prenoće pa je zgodno imati pomoćni ležaj. U ovom uzrastu je već vrlo važno kod deteta razvijati osećaj za vrednost knjiga, pa bi trebalo postaviti policu za stvaranje samo njegove male biblioteke. Prostor za igru treba da ostane možda nešto smanjen i izmenjenog sadržaja, ali i dalje kao vrlo važan segment dečije sobe. Takodje, možda ne odmah, ali u skorije vreme, treba napraviti i prostor za računar. Naša deca odrastaju u vremenu kada je računar sastavni deo igre i učenja.

12 -17 godina

Jedan prekrasan i vrlo čudan period odrastanja. Još bi se igrali i mazili, ali bi već bili i veliki i odrasli. Tako izgledaju i sobe. U jednom delu sobe su još prisutni autići, medvedici i barbike, a u drugom posteri popularnih grupa i sportski rekviziti. Dojučerašnji klinci postaju sve samostalniji i sve je jače izražena potreba za izdvajenjem svoje “teritorije” u roditeljskom domu. To bi po njihovom mišljenu trebao biti prostor gde bi uglavnom sve mogli raditi po svojoj volji. U ovom periodu bi trebalo napraviti prostor za boravak prijatelja, verovatno povećati radnu površinu, zameniti radnu stolicu za veću, povećati prostor za garderobu, sportski pribor ili pribor za hobi, dodati police za knjige, a po mogučnosti i mini hi-fi liniju kao i mali televizor. Izbor boja, slika (plakata), tepiha, lampi i drugih detalja trebalo bi prepustiti novostečenom osećaju mogućnosti ličnog izbora.

Od 17 godina

Ovde se radi o već odraslom mladom čoveku. U ovoj fazi od Vas se očekuje samo da savetujete i pomognete u finansijskom smislu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Decije sobe ? Slatko oopremanje..., 7.3 out of 10 based on 3 ratings

1 Comment on "Decije sobe ? Slatko oopremanje…"

  1. Izuzetno lepo objasnjeno kako treba da izgleda deciji prostor u odredjenom uzrastu, odlican vodic za roditelje koji uredjuju decije sobe. Mada ipak bi trebalo izbeci racunar ili druge elektronske uredjaje u decijoj sobi ako ne postoji odvojena soba u kojoj deca spavaju. Posto je decija soba uglavnom prostor koji je namenjen i dnevnim aktivnostima i odmoru, ne bi trebalo da se zanemari sve ono sto je prakticno zabranjeno u spavacoj sobi, a to su biljke, ljubimci i elektronski uredjaji. Naravno, idealno bi bilo kad bismo svi imali dovoljno prostora za odvojeni dnevni deciji boravak i spavacu sobu za decu, ali ako to vec nije moguce, treba obezbediti u jednoj sobi uslove koji se odnose i na jedan i na drugi prostor.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)

Leave a comment

Login