Boje Vaseg Doma

Ipak treba ih upotrebljavati na pravi način. Jer one mogu da vas učine srećnim i zadovoljnim, ali i obrnuto, mogu da vas učine razdražljivim ili setnim.

Svako od nas ima neku svoju omiljenu boju. Neko voli tople boje, kao što su žuta, narandžasta, crvena. Drugi pak vole hladne boje, zelenu, plavu i ljubičastu. Nije dovoljno obojiti prostoriju u svojoj omiljenoj boji. Treba pratiti jednostavna pravila, da nam soba sa omiljenom bojom ne dosadi za kratko vreme.

Evo nekoliko zanimljivih stavova talijanskog arhitekte Đija Pontija (Gio Ponti). On izmedju ostalog kaže:

“Izbor boja u kući je izvanredno važan, jer od njega zavisi da li ce kuća izgledati vesela, svetla, prijatna, skladna i elegantna ili ce izgledati tužna, neprivlačna i dosadna. Na osnovu njega (izbora boja) tačno se može rasuđivati i o vlasnikovom ukusu – da li ga ima ili ga nema”.

Po njemu postoji nekoliko pravila koje valja primenjivati pri korištenju boja u enterijeru:

Bela boja na zidovima se može prilagoditi sa tavanicom bilo koje žive boje iz njegove skale. Ako je tavanica svetla podovi da budu tamni i obrnuto. Nikada ne treba da su i tavanica i pod jakih i živih boja!

Ovako možete povećati ili smanjiti prostorije bojama

Zidovi prostorije obojeni jednom od toplih boja izgledaće da se približavaju te će i cela prostorija izgledati manjom nego što je. Ista ta prostorija sa zidovima obojenim nekom hladnom bojom izgledaće nam veća nego što je.

Duge i uske sobe se vizuelno koriguju na taj način što se naspramni bliski zidovi oboje hladnim, a naspramni udaljeni zidovi toplim bojama.

Dugački zidovi će izgledati kraći, ako su obojeni vertikalnim linijama, dok ih horizontalne produžuju.

Kod male sobe se mogu proširiti zidovi. U takvoj sobi ne treba upotrebljavati kontraste boja. Najbolji utisak povećanja prostorije postiže se primjenom svetlih i  blagih tonova hladnih boja.

Ovako možete prilagoditi svetlost prostorije bojama

Kod tamnih, nedovoljno osunčanih prostorija, koje su okrenute severu ili imaju male prozorske otvore, popravićemo njihovu osvetljenost bojenjem zidova toplim bojama koje ce nadoknaditi nedostatak sunčeve svetlosti. Bela boja ima najveći procenat refleksije, ali ona je hladna i kod tako orijentisane prostorije ne bi bila svrsishodna. Ako je takva tamna soba još i prevelika onda će njeno bojenje svetlim tonovima neke tople boje rešiti i optičko smanjenje neprijatno velikih dimenzija prostorije.

Suviše svetle sobe (okrenute jugu, zapadu i sa velikim prozorskim otvorima) biće nesravnjeno prijatnije da se boje tamnijim bojama. Ako je u takvim slučajevima tavanica ta koja reflektuje veliku količinu svetlosti ona se može bojiti čak i tamnije od zidova.

Ovako deluju crna, bela i siva boja

Čista bela boja je bljutava i bezizrazna. Samo u neznatnoj količini može u stambenom prostoru da igra neku ulogu i tad uglavnom u nežnom i tankom materijalu – kao porcelan, svila, hartija. Kao pozadina za druge boje je neprihvatljiva, jer se one na njoj pojavljuju mat i bez snage. Belo deluje ravno.

Crno nasuprot njemu deluje duboko i puno. Crno daje svakoj drugoj boji, naročito toplim, više snage i inteziteta (omogućava im jače dejstvo) Crveno jastuče na crnoj stolici dobija plameno bleštavu svetlosnu snagu.

Siva boja je za samu sebe neutralna, ali isto tako neutrališe i sve boje koje sa njom dolaze u dodir. Ona ih ugušuje, izjednačuje. Ona je indiferentna, melanholična i beživotna. Ona tek u sklopu sa drugim  bojama dobija značenje i izraz.

Nameštaj

Skladno obojena soba je pozadina i podloga za nameštaj. On je taj koji nameće jedan nepodcenjujuci faktor boje stambenom prostoru. U vezi sa njim susrećemo se sa jednom bojom koja se ne nalazi na skali sunčevog spektra. To je braon (mrko). Slično bojama i visok a uzak nameštaj daje sobi visinu, a nizak i širok daje širinu. Kontrast između nameštaja i pozadine, tj. zida treba se skladno izabrati.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Boje Vaseg Doma, 4.0 out of 10 based on 3 ratings

1 Comment on "Boje Vaseg Doma"

  1. Kad su boje u pitanju onda tu covek bas bas treba da se igra 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a comment

Login