Boje vašeg doma…

Svetovi boja

“Boje i stanovanje” trenutno je vrlo aktuelna tema kojoj su se, samo po sebi razumljivo, malo po malo posvetili svi proizvodači zidnih boja i lakova. Kako bi se moglo ponuditi sve što je potrebno za stvaranje novih paleta boja u program su uključeni i neki novi proizvodi. Pored više-manje standardnih boja sada su korisniku na raspolaganju posebno uskladjene kombinacije boja i lakova za zidove, koje mogu biti harmonično uskladjene ili s jakim kontrastima.

Radijatori

Radijatore treba lakirati isključivo kada su hladni, a zardjala mesta i mesta na kojima se boja ljušti treba ukloniti pomoću žičane četke ili brusnog papira – šmirgla. Za odstranjivanje prašine i masnoće upotrebite univerzalni razredjivač. Nakon toga izravnajte površinu brusnim papirom finoce 80 ili 120 i odstranite prašinu. Tada ponovo očistite s razredjivačem. Čista mesta premažite temeljnom zaštitnom bojom protiv rdje, a kada se se osuše izbrusite brusnim papirom finoće 220 i 280 i nakon toga uklonite prašinu. Za radijatore bele boje uvek koristite proizvode od akrila jer oni neće zako brzo požuteti. Za lakiranje (belo ili u boji) potrebna su najmanje dva premaza. Za premazivanje koristite valjak za lak, a za brušenje izmedju dva premaza brusni papir finoće 500. Tek kada u potpunosti uklonite preostalu prašinu nastalu brušenjem, prelakirajte površinu.

Gvoždje

Kod gvoždja i čelika prvo treba skinuti masnoću i prašinu. Sa oštećenih mesta, npr. na površini metalnih vrata, odstranite boju koja se ljušti lopaticom koja je izradjena od smole, a namenjena za metalne površine. Ostavite očišćena mesta da se osuše, a nakon toga ih treba šmirglom izravnati. Zatim ih premažite temeljnim bojama (boja za bolje prijanjanje i za zaštitu od korozije) i nakon brušenja nanesite dva završna premaza. Ograde i rukohvate na otvorenom treba premazati slojem zaštitne boje (koja ne sadrži olovo ) protiv rdjanja. Uz već postojeće posebne alkidne i akrilne lakove za metale postoji i lak za kovano gvoždje (alkidni lak) i, zlatni lak za ukrašavanje ornamenata.

Drvene površine u zatvorenom prostoru

Pre prvog premazivanja površinu očistite, izbrusite brusnim papirom finoće 120, odstranite prašinu i nanesite temeljnu boju za drvo u zatvorenim prostorima. Nakon sušenja površinu izbrusite brusnim papirom finoće 220 i 240, odstranite prašinu, a zatim pomoću lopatice za drvo ispunite pukotine i pustite da se osuše. Ponovno izbrusite površinu i nanesite prvi sloj boje. Nakon toga, u zavisnosti od podloge i vrste boje nanesite najviše dva završna premaza s brušenjem izmedu njih. Stare premaze na koje se može naneti novi sloj boje izbrusite i premažite završnim lakom. Kod onih kod kojih to nije moguće izbrusite staru boju i kompletno iznova nanesite premaz.

Boje mešajte sami…

Potrebno vam je: okrugla posuda za mešanje, drveni štap za mešanje! Palete sa tonovima boja tačno prikazuju odredjene proporcije mešanja pojedinih boja. Kada se želi nešto doraditi često su dovoljne već i najmanje pomešane količine. Danas je moguće iz ograničene ponude osnovnih boja pomoću kompjuterski vodjenih uredjaja za mešanje proizvesti u najkraćem vremenu preko hiljadu različitih tonova. Uprkos tome, većina onih koji su u kući sami svoji majstori mešaju sami svoje boje, s razlicitim uspehom.

Garažni podovi

Garažni podovi izloženi su opterećenjima za koja jednokomponentna, u vodi topiva sredstva za premazivanje nisu prikladna: Omekšivaci iz auto guma ulaze u sloj premaza te se s njim slepe. Kod ponovnog pomeranja gume premaz se odvaja od podne podloge. Vruće gume smekšavaju termostatičke sintetičke slojeve. Trajna rešenja su moguća jedino primenom dvokomponentnog premaza.
Velika pažnja se mora obratiti i na vrstu podloge. Ona mora biti čvrsta i čista (npr. bez ostataka cementa), mrlje od ulja i otisci guma moraju se pre premazivanja odstraniti pomoću sredstva za cišćenje.

Cink

S garažnih vrata izradjenih od cinka, aluminijuma i ostalih materijala koji ne sadrže gvoždje odstranite delove boje koji se ljušte pomoću žičane četke, brusnog papira (najbolje pomoću alata na električni pogon). Za čišćenje masnoće i prašine koristite razredjivač. Dalje, izravnajte površinu čeličnom vunom i odstranite prašinu. Nakon toga slede dva tanka premaza s temeljnom bojom aluminijum/cink. Nakon što se osuši, površinu izbrusite brusnim papirom finoće 220 i 280 i uklonite prašinu. Premažite zatim podlogu lakom jedan do dva puta, zavisno od podloge. Pre završnog sloja još jednom pažljivo izravnajte površinu s brusnim papirom finoće 500. Ovakav postupak vredi za sve predmete izradjene od pocinkovanog lima i aluminijuma kao što su npr. oluci na krovu, bačve itd.

Drvene površine na otvorenom prostoru

Kod drvenih površina u spoljašnjim prostorima konstruktivna zaštita je nužna da bi premaz mogao doprineti njihovom lepom izgledu i zaštiti. (Voda mora oticati brzo, doticanje sa zemljom mora se izbeći…). Nakon prvog brušenja premažite površinu temeljnom bojom za drvo. Sledeći korak je isti kao i kod drveta u zatvorenom prostoru. Prozorima je potrebno posvetiti posebnu važnost. Za njih postoje specijalni temeljni premazi koji regulišu vlagu kao i extra čvrsti lakovi. Nakon njihove upotrebe prozori se kasnije neće zalepiti za okvire. Kao kod mnogih stvari na ovome svettu tako se i kod teme o pripremi podloge i lakiranju ne može formulisati iskaz koji će u svakom slučaju biti odgovarajući.

Prvo pročitati, a nakon toga krenuti sa radom

Nije potrebno samo u slučaju dvoumljenja potražiti savet prodavca boja ili proučiti brošure proizvodjača boja u kojima se ponekad nude brojevi telefona za informisanje kupaca, već je neophodno tačno se pridržavati uputstva za obradu koje daje odredjeni proizvodjač. Od posebno su velike pomoći uputstva s tehničkim podacima priložena u pakovanju na koje se tako često upućuje i u kojima se ponekad može pročitati upravo o tome što zapravo želite obraditi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Be the first to comment on "Boje vašeg doma…"

Leave a comment

Login