Baštenski i močvarni hibiskus

Cvetovi hibiskusa su veličine dlana sa širokim laticama i istaknutim prašnicima, nažalost, cvet traje samo dan ili dva. Neprekidno cveta od kasnog proleća do rane jeseni.

hibiskus

 Hibiskus je višegodišnja biljka poreklom iz Kine, pa je često nazivaju i slezova ili kineska ruža. Cvetovi hibiskusa su veličine dlana sa širokim laticama i istaknutim prašnicima, nažalost, cvet traje samo dan ili dva. Neprekidno cveta od kasnog proleća do rane jeseni.

Od mnogih vrsta izdvajamo močvarni hibiskus (Hibiscus moscheutos) jer je vrlo lepa, robusna trajnica koja može da izraste i do dva metra. Ima predivan cvet velikih demenzija, od 15 do 40 cm. Cvetovi su bez mirisa, a mogu biti beli, roze, crveni ili višebojni.

Močvarni hibiskus je poreklom iz močvarnih delova Džordžije i Floride, a ima ga i u Kanadi. Lako podnosi niske temperature, čak i do minus 30 stepeni. U jesen biljku orežite 10 cm iznad tla. Prvi jesenji mraz će uništiti nadzemni deo biljke, ali će biljka na proleće ponovo krenuti iz korena. Dok je biljka još mlada potrebno je tokom zime zaštititi njen koren (prve godine koren zaštitite s malo sena, slame ili malča). Na proleće će mladi izdanci sporije krenuti, ali kada se novi izdanci pojave, biljka će početi vrlo brzo da raste. Odgovaraju mu sunčani položaji i vlažno, drenirano tlo bogato organskom materijom i fosforom. Može da raste i u polusenci, ali tada slabije cveta. Uspeva gotovo na svim tipovima tla, samo je bitno da se zemlja brzo ne isušuje. Tokom letnjih meseci biljku redovno zalivajte. Močvarni hibiskus može se gajiti i u posudama, ali zbog dubokog korena potrebna mu je dublja posuda.

Razmnožava se deljenjem korena (u martu-aprilu) ili semenom. Seme močvarnog hibiskusa seje se u kasnu zimu ili rano proleće u male, pojedinačne saksije ili duguljaste balkonske žardinjere. Posude sa posejanim semenom treba držati na sunčanom i toplom mestu, na primer na prozorskoj dasci ili u zagrejanom mini plasteniku. Površinski sloj održavajte stalno vlažnim, prskanjem ili zalivanjem u podmetač. Tek nikle biljke ne treba prskati, niti im kvasiti listiće. Krajem maja biljke možete posaditi u baštu.

29-1

Baštenski hibiskus – Latinski naziv ovog lepog cvetnog listopadnog grma je Hibiscus syriacus. Može dostići visinu od 2,5 metra, a starije sorte i do 5 metara. Cvetovi su krupni, prosti ili višelatični, u beloj, narandžastoj, pink, crvenoj ili ljubičasto-plavoj boji. Cveta od sredine jula do septembra.

Odgovara mu svetlo ili polusenovito mesto i humusno, dobro drenirano zemljište. Lako podnosi sušu, ali ga pred cvetanje treba obilno zalivati. Otporan je na niske temperature. Orezuje se krajem zime i početkom proleća. Jačim orezivanjem hibiskus manje cveta, ali su cvetovi krupniji.

U pejzažnoj hortikulturi baštenski hibiskus se koristi kao pojedinačna biljka, u grupacijama ili kao živa ograda. Dobro izgleda u kombinaciji sa vajgelom i pajasminom (filadelfys). Životni vek baštenskog hibiskusa je 50 godina.

IZVOR: Novosti.rs

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Be the first to comment on "Baštenski i močvarni hibiskus"

Leave a comment

Login