10 saveta za kuću oslobođenu stresa

Evo dobrog razloga za malo uređivanja koje nije skupo: izbori koje napravite mogu rezultirati u podizanju raspoloženja, smanjenju stresa i boljem snu.

10 saveta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da biste pretvoili svoj prostor u isceliteljski raj, pratite ovih lakih deset saveta za uređivanje za dom bez stresa.

NA ULAZU

1. Napravite dobru fokusnu tačku

Prva stvar koju vidite kada uđete u kuću trebalo bi da bude nešto što volite, bilo da je to umetničko delo, vaza sa cvećem ili poseban suvenir. Lep prvi utisak pomaže vam da se opustite.

2. Sredite nered

Gomile stvari na ulazu šalju poruku da je još nereda i haosa unutra. Potrebno je da imate tačno određeno mesto za svaku stvar koja se unosi ili iznosi iz kuće.

dnevna soba

U DNEVNOJ SOBI

3. Napravite prostora

Naša nervoza raste u malim prostorijama gde ima previše stvari. Izbacite sve što nije neophodno. Razmislite da ofarbate sto ili policu u istu (ili sličnu) boju kao i zid o koji se oslanja, da bi „nestala“ u njemu.

4. Osvetlite mesto, ne celu sobu

Jako svetlo iznad glave čini da nam je teško da se opustimo na kraju dana. Koristite manja svetla za oblasti gde vam je ono potrebno, na primer pored kauča gde čitate.

5. Napravite staze

Ako jedva možete da dođete do stolice, a da ne udarite nogu o stočić, ili ako je put od kauča do vrata zakrčen, preuredite svoj nameštaj.

6. Pojednostavite boje

Uzdržite se od šablona i jakih boja. Ako imate previše jarkih boja ili velikih kontrasta u sobi, vaš pogled će privlačiti previše stvari, i biće vam teško da se opustite. To važi i za police. Nemojte je pretrpavati samo zato što je tu. Umesto toga, postavite nekoliko značajnijih stvari.

7. Unesite spoljašnost unutra

Ako ste okruženi prirodnim elementima, to povećava prijateljsku interakciju sa drugima. Za mirniji dom, posadite cveće u saksije, ili okačite fotografije pejsaža na zid.

yeleno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U SPAVAĆOJ SOBI

8. Koristite smirujuće nijanse

Hladne nijanse plave ili zelene i neutralni zemljani tonovi nas opuštaju jer nas podsećaju na prirodu. Ako ne želite da krečite zidove, uklopite par novih stvari kao što su jastučići, jorgan ili lampa u smirujućim bojama.

9. Isključite elektroniku

Da biste se lakše odmorili, uklonite svu televiziju i kompjutere iz vaše spavaće sobe. Svetla koja emituju ovi uređaji signalizuju mozgu da ostane budan, ometaju dobar san i čine da vam je ujutru povećan nivo hormona stresa.

10. Oživite svoju fantaziju

Razmislite o tome kako zamišljate raj. Ako je to tropsko ostrvo, dodajte nijanse peska i mora i neki komad nameštaja od pletenog pruća. Preferirete planinsku ili seosku kućicu? Onda dodajte boje, materijale i detalje dekoru svoje spavaće sobe koje će vas asocirati na to.

izvor: zena.blic.rs

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
10 saveta za kuću oslobođenu stresa, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Be the first to comment on "10 saveta za kuću oslobođenu stresa"

Leave a comment

Login